Raporti: Neo-nazistët, urdhër pasuesve për të infektuar me Covid-19 me qëllim myslimanë dhe hebrenj

Një raport i publikuar nga Komisioni Britanik kundër Ekstremizmit (CCE) paralajmëron se grupe radikale po shfrytëzojnë pandeminë e virusit COVID-19 për të dëmtuar pakicat, dhe se neo-nazistët, siç përshkruhet, po inkurajojnë ndjekësit e tyre të infektojnë me qëllim muslimanët dhe hebrenjtë në Britani.

Një studim i kryer nga kjo agjenci qeveritare britanike zbuloi se grupe ekstremiste të të gjitha profileve po përdorin pandeminë për të zhvilluar një ndjenjë të urrejtjes dhe teorive më të gjera të komplotit që mbështesin vizionin e tyre për botën.

“Ne kemi marrë raporte që aktivistët britanikë të krahut të djathtë dhe grupet neo-naziste po promovojnë një narrativë kundër pakicës, duke inkurajuar përdoruesit e Internetit që me qëllim të transmetojnë infeksionin tek pakicat,” thuhet në një raport të CCE të lëshuar së fundi.

CEE paralajmëron se politikanët ekstremistë të ekstremit të djathtë dhe faqet e internetit të ekstremit të djathtë kanë përdorur pandeminë për të përhapur mesazhin e tyre anti-emigrant dhe populist dhe për të normalizuar intolerancën dhe urrejtjen ndaj pakicave etnike, racore ose fetare.

Gazeta britanike The Independent raportoi se ndoqi postime të shumta në kanalet e ekstremit të djathtë të mediave sociale, duke festuar raporte për një shkallë të lartë të vdekshmërisë në mënyrë disproporcionale mes pakicave racore dhe etnike, si rezultat i infeksionit të virusit koronar në MB.

Një grup neo-nazistësh komentuan këshillat shëndetësore të shpërndara ndër muslimanë, duke thënë “Ne shpresojmë që ata do ta injorojnë këtë njoftim.”

Të tjerët u përpoqën të fajësojnë muslimanët për përhapjen e virusit dhe të ndajnë pamje të rreme, duke pretenduar se masat e ndalimit të faljes nuk respektoheshin në ambientet e lutjes, thekson Independent.

Kushtet e favorshme për ekstremizmin

Sipas një raporti të CEE, ekzistojnë frika se izolimi i imponuar nga mbyllja si rezultat i përhapjes së koronavirusit ka kontribuar që njerëzit të bëhen më të prekshëm nga ligjërimi i ekstremizmit, pasi ata kalojnë më shumë kohë në internet dhe bëhen më të izoluar.

Raporti tregon se pasojat e një pandemie mund të krijojnë kushte të favorshme për ekstremizmin. Grupet ekstremiste do të kërkojnë të shfrytëzojnë efektet sociale dhe ekonomike të pandemisë për të shkaktuar më shumë paqëndrueshmëri, frikë dhe ndarje në Britani në planin afatgjatë.

CEE i bëri thirrje qeverisë britanike të përshpejtojë zhvillimin e një strategjie të re për të luftuar ekstremizmin, dhe gjithashtu u bëri thirrje zyrtarëve, kompanive dhe mediave sociale të ndërmarrin veprime për të luftuar gjuhën e urrejtjes dhe mashtrimit në internet, pas një studimi zbuloi se 90 përqindja e postimeve në rrjetet sociale që përmbajnë dezinformata nuk u fshinë pasi u raportuan.