Anija po mbytet, Ramën e lë edhe Nazarko tjetër: Dështoi…

Analisti Mentor Nazarko i ftuar në rubrikën ”Opinion” në News24 ka thënë se qeveria Rama në raport me Kosovën, ka dështuar për të krijuar realitete të reja ekonomike at në funksion të një tregu të përbashkët.

Sipas Nazarkos, tregu i përbashkët është kufizuar nga monopolet apo grupet e fuqishme të interesit në të dyja vendet, për të krijuar kompani të reja shqiptare në Kosovë apo anasjelltas, edhe pse duket se ka pasur vullnet politik.

Nazarko shton se tregu mbarëshqiptar ka mbetur i kufizuar dhe duket se po tentohet diçka në sektorin energjetik.

”Ka një tërësi marrëdhëniesh që pritet të zhvillohen, prej shumë vitesh. Po përmend, ndoshta duket e çuditshme, në sektorin energjitik. Pas ndalimit të ndërtimit të termoçentralit me qymyr në Kosovë, Kosova ka probleme me furnizimin e energjisë, ndërsa Shqipëria po mendon të investojë në HEC-in e Skavicës.

Shqipëria dhe Kosova janë të vetmet vende në rajon që vuajnë nga kufizimet me energji elektrike sepse nuk kanë investuar në gjeneratorë të mëdhenj mbarëkombetarë apo linja e interkonieksionit s’ishte funksionale. të ndikuar nga lobet shitëse të energjisë elektrike.

U diskutua dhe për të vijuar traditën e takimeve mes dy qeverive. Me një risi , që është mbledhja e autoriteteve vendore.

Diferenca në dokumentacion është pretekst, por janë grupet të caktuara te interesit në vendet tona që duan status-quo. Ata kushtëzojnë edhe politikat qeveritare në dy vendet. Prandaj ka ngadalësi në fuqizimin e bashkëpunimit mes dy vendeve.

Potenciali ekonomik në viset shqiptare në Perandorinë otomane para coptimit ishte i madh dhe i plotë. Shqiptarët kishin fusha pjellore, lumenj të bollshëm, pozitën gjeografike. Sot sigurisht ne nuk do krijojmë një unitet politik të shqiptarëve në rajon, por në kushtet e sotme kur liria e tregtisë dhe njerëzve është primare krijimi i një uniteti ekonomik është i mundur.

Shqipëria i ka rritur eksportet drejt Kosovës, Kosova jo në të njëjtat nivele.
Keni dëgjuar të flitet që dy qeveritë nuk harmonizojnë dot prodhimet e specave dhe patatevr, por kjo pafuqi, paaftësi reflektuar në të dyja anët është dramatike. Por Rama që s’ka ndryshuar në 7 vjet nuk ka mundur të çajë në këtë drejtim për të krijuar realitete ekonomike të reja, dhe është një nga dështimet e mëdha të qeverisë së tij.

Shikoni Serbinë: donte të blinte Telekom Albania, sot don IPKO ne Kosovë, kontrollon tregun e grurit dhe nënprodukteve të tij. Ka ardhur dhe kaluar koha që të krijohen kompani të mëdha në një treg jo të kufizuar, por treg të përbashkët.”- tha Nazarko.