Erion Veliaj, Antinjeriu i përjetshëm!

Nga Elona CASLLI

Nga ç’natë delirante dhe e ethshme, më ngjizën kaq të madh dhe kaq të panevojshëm ?- do t’i bënte pyetjen vetes një poet, dikur.

E njëjta pyetje, më vjen ndërmend teksa përballem çdo here me Erion Veliajn. Ai është njëkohësisht edhe i madh edhe krejt i panevojshëm.

Nëse Niçja na flet për Mbinjeriun, Veliaj mishëron Antinjeriun.

Veliaj është i denjë të vlerësohet si rast studimit në rracën njerëzore. Mishëron me përpikmëri antinjeriun e kohëve moderne. Veliaj përfaqëson denjësisht atë çka një njeri nuk duhet kurrë të jetë.

Padituria e tij në nivele të frikshme dhe ligësia e tij e pashmebullt, na bëjnë të rikthemi seriozisht tek pyetja e poteti- Ç’natë e ethshme dhe delirante do të ketë qenë nata kur u ngjiz Antinjeriu?

Çdo njeri vjen në jetë për të përmbushur një detyrë të caktuar. Antinjeriu vjen në jetë për t’u treguar njerëzve metamorfozën e njeriut.

Çmojmë virtytin falë ekzistencës së vesit, çmojmë Njeriun falë ekzistencës së Antinjeriut.

Antinjeriu Veliaj, ka guxuar t’i etiketojë djemtë shqiptarë “zdromsa”.

Djemtë shqiptarë nuk kanë pasur “fatin” të ngjizen në netë të ethshme dhe delirante.

Djemtë shqiptarë nuk kanë pasur “fatin” të shesin fiq dhe me të ardhurat e fiqve të kryejnë ‘“studimet“ në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Djemtë shqiptarë nuk kanë pasur “fatin” të gjenden në krye të një lëvizjeje fantazmë dhe në ballë protestash, ku boja e kuqe servirej si gjak.

Djemtë shqiptarë nuk kanë pasur “fatin” të martohen në kështjellë dhe të organizojnë histeri kolektive që kushtojnë miliona lekë, me kursimet e mamasë.

Djemtë shqiptarë nuk kanë pasur “fatin” të mbysin familje të tëra me gaz në banesa pa u gdhirë ende dita.

Djemtë shqiptarë nuk kanë pasur “fatin” t’i përdorin të skamurit si dekor propagande dhe të xhirojnë telenovelën e “ Pornos me varfërinë.

Djemtë shqiptarë nuk kanë pasur “fatin” të shembin Teatrin Kombëtar në zemër të natës.

Djemtë shqiptarë nuk kanë pasur “fatin” të përdorin vdekjen e Maks Velos për të rehabilituar figurën politike pas shembjes së Teatrit, duke kryer atë proces që quhet ”Porno me vdekjen”.

Djemtë shqiptarë nuk kanë pasur “fatin” të ndërtojnë një park, që mund të përdoret vetëm në ditët me diell.

Djemtë shqiptarë nuk kanë pasur shumë mundësi që ka pasur antinjeriu Veliaj. Lista është e pafundme dhe mund të përmblidhet veçse me një fjalë- Antinjeri.

Antinjeriu Veliaj duhet të lexojë edhe një herë pjesëmarrjen në zgjedhjen e 30 qeshorit. Aty do të gjejë vlerën dhe domethënien e tij jo vetëm si kryebashkiak, por edhe si Antinjeri.

Post Scriptum- Djemtë shqiptarë u ngjizën në netë të qeta dashurie dhe si rrjedhim janë krejt modestë dhe të dobishëm për prindërit e tyre, për gratë e tyre dhe për fëmijët e tyre.

Antinjeriu Veliaj është i madh dhe i panevojshëm kurdo dhe kudo.