Rama po na rrezikon jo vetëm shëndetin, por edhe “lëvizjen e lirë”!

Nga Tritan SHEHU

Lajm i mire qe Komisioni Europian ka kerkuar te hyje ne fuqi rregjimi i “levizjes se lire” per Ballkanin Perendimor ne zonen Shengen, duke respektuar rregullat anti Covid 19 te pritesit.

Por fatkeqesisht shqiptareve se bashku me shendetin po u rrezikohet dhe kjo “levizje”:
1-Se per ne eshte e pamundur te realizojme individualisht testimet Covid, virusale e imunologjike, kusht ky nga vende te zones Shengen.

Sic e kemi thene ndalimi i laboratoreve tek ne per te kryer keto testime, kur ato tashme jane te thjeshta, te shpejta, me kosto te ulet (vecanerisht imunologjiket), perben nje veprim jo vetem anti shkencor qe ul numrin e tyre, qe deformon te dhenat me pasoja negative ne perballjen e epidemise e shendetin e qytetareve, por qe po behet edhe nje pengese serioze per levizjen jashte vendit.

Pra ne kete menyre kjo Qeveri po shkel tre te Drejta Kushtetuese dhe te Njeriut: te Drejten e realizimit te egzaminimeve mjekesore, te Drejten per shendet, si dhe te Drejten e “levizjes se lire”.
2-Nga rritja e rasteve te infektuara me Covid 19 e te shtruara ne spitalet tone, pasoje kjo e keq perdorimit te “mbylljes”, mungeses se nje strategjie racionale dhe e lidhur direkt me numrin shume te vogel te testimeve e pamundesine e berjes se tyre lirshem.

Ne lidhje me keto kam dhe nje objeksion per ndonje koleg e ate Komitet: nje profesionist nuk mund te “qetesoje ndergjegjen” duke evidentuar faktin qe pergjegjesia eshte e Rames, kur afirmon se dhe per aktivizimin e kapaciteteve tona laboratorike a dicka tjeter te ngjashme vendoska Qeveria!!

Ne kete rast ai se paku duhet te beje publike mendimet personale, se ketu kemi te bejme ne radhe te pare me ceshtje shkencore e profesionale.