Tritan Shehu: Mbyllje nuk ka më! Do na fusë në kolaps. Transporti publik gabim që s’u hap, Italia e hapi që në maj

Rastet pozitive me koronavirus çdo ditë po shtohen dhe po bëhen alaramante në vendin tonë, por çfarë duhet të bëjm dhe pse po ndodh kjo rritje e menjëhershme. I ftuar në emsionin “Pasdite me Xhaxhiun” në Faxnews, mjeku Tritan Shehu.

I pyetur a ishte i pritshëm rritja e numrit të të prekurve, mjeku tha se normalisht që nuk e kishte parashikuar këtë situatë.

“Të them se e kisha parashikuar është jo reale, por ky virus ka shumë të panjohura. Të bllokohej avancimi që në muajn mars, por nuk ndodhi kështu, ajo pjesë mbyllje, izolmi u keqpërdorë. U morën masa të papërshtatshme, me presion psikologjik mbi njerëzit, si në rastin e shembjes së teatrit. Nuk u bënë ato që duhen nuk u shtrua asnjë strategji. Spitalet u lanë krejtësisht të pambrojtur” u shpreh Shehu.

Shehu tha gjithashtu se pavionet mbeten vatra të rasteve dhe jo për faj të mjekëve dhe të pacentëve por sepse nuk janë marrë masat e duhura.

”U bënë qendra infektimi, dhe jo për faj të mjekëve, nuk u dhanë paisje mbrojtëse apo protokolle, nuk u kontaminuan nga dyshemeja por nga pacientët që vijnë, asnjë protokoll pë të mbrojtur pacientët.

U godit hematologji, në këto sëmundje shumë të ulta, u goditë urgjenca pse nuk u morën masat, sepse nuk ka asnjë protokoll të shkruar për këtë gjë.Hym në një qark të mbyllur nga terreni në spital dhe se ka fajn as qytetari as mjeku por ngaqë s’u morën masat. Kemi një sistem shëndetësor të goditur rëndë, që nuk ka më forcë të eci përpara. Çfarë fituam nga mbyllja, thjesht rënie të ekonomisë” tha ndër të tjera mjeku.

I pyetur nëse është momenti i duhur për të bërë diçka urgjente Shehu tha se mbyllje nuk do ketë më, nëse mbyllemi sërish do të jetë një kolaps.

“Mbyllje nuk ka më , do na fus në kolaps. Transporti publik gabim që s’u hap, Italia e hapi që në maj transportin dhe tani ka rënie të rasteve. Kur veprohet me protokollin padyshim del me sukses, pse në vendet e tjera hapja nuk solli rritje, hapja sjell rritjen kur mbyllja ka qenë e gabuar.

Mbyllja gabim fatal, duhet një strategji inteligjente pa prekur ekonominë, pa mbyllje por me strategji dhe me masa. Duhet bërë një testim i gjithë personelit mjekësor dhe të gjithëve pacientëve të shtruar dhe të gjithë të pajisur me masa mbrojtëse” përfundoi mjeku.