Zonat më të nxehta që rrezikojnë të shkaktojnë konflikt të armatosur ndërmjet SHBA-së dhe Kinës.

Tawani është një shtet në kufi me Kinën dhe ka 24 milion banor, Kina pretendon se Tawani është pjes e Kinës. Për këtë arsye nuk është njohur si Shtet nga shum vënde të Botës, madje si shkak i presionit Kinez Tawani nuk bën pjes në shum Organizata Botërore. SHBA ka shprehur shqetësimin se gjat kësaj kohe tencionesh Kina mund të ndërhyjë ushtarakisht për të përvetsuar Taiwanin brënda kufijëve të saj.

Honkongu është një qytet me 20 milion banor, der në vitin 1997 qyteti ka qenë pjes e administrimit të Kurorës Britanike, në baz të një marrveshje që Britania kishte me Kinën, Honkongu do administrohej nga Britanikët për 100vjet, me përfundimin e kësaj kontrate Shteti Britanik shpalli lirimin e Honkongut dhe rikthimin e qytetit nën ndikimin e Kinës. Por duke hasur një kundërshtim të madh të vet popullit të Honkongut të cilët kundërshtonin bashkimin me Kinën, Britania firmosi një marrveshje me Kinën për një bashkim gradual të Kinës me Honkongun , ku parashikohej se Honkongu dhe Kina do të ishin i njëjti Shtet por me dy sisteme të ndara dhe në Honkong do të rrespektohej demokracia der në vitin 2040.

Protestat aktuale që po zhvillohen ne Honkong jan protesta kundra regjimit diktatorial Kinez pasi Qeveria e Honkongut e urdhëruar nga Pekini Zyrtar kërkon të miratojë ligjin e ekstradimit për qytetarët e Honkongut në drejtim të Kinës nëse Pekini do kërkonte një gjë të till, ky ligj i bën të ndihen të rrezikuar qytetarët e Honkongas dhe për kët arsye i gjith populli është në kundërshtim të miratimit të ketij ligji.

Qeveria Amerikane ka shperhur shqetesimin për një përplasje të armatosur në këto dy zona dhe për këtë arsye ka shtuar prezencën e saj Ushtarake në afërsi të brigjeve të Taiwanit dhe Honkongut.