Tre pyetjet e SPAK për tenderin sekret

Janë zbuluar pyetjet që SPAK u ka dërguar doganave lidhur me hetimin për tenderat e materialeve mjekësore. Faxweb.al mëson se pyetjet e SPAK konsistonin në: çfarë materialesh janë zhdoganuar në periudhën e pandemisë? Nga kanë ardhur? Me çfarë cmimi janë zhdoganuar e çfarë sasie?

Kërkesa për te kthyer përgjigje në SPAK brenda kësaj jave. Ndërkohë spak po kryen verifikime dhe në institucione të tjera përfshi deklarimet në tatime nga subjeketet fituese të tenderave si dhe për kontrollet e bëra ne treg nga instutcionet e tjera si KLSH apo autoriteti konkurencës.

Kujtojmë se janë 16 tendera sekretë që po verifikohen nga Prokuroria e Posaçme Antikorrupsion. Është kërkuar sekuestrimi i dokumentacionit dhe pritet marrja e dëshmive. PD ka bërë dy kallëzime, hetimet e tjera SPAK i nisi kryesisht.

Struktura e Posaçme e Antikorrupsionit dhe e Krimit të Organizuar (SPAK), ka sekuestruar dokumentacionin e tenderave sekretë të zhvilluar nga Ministria e Mbrojtjes dhe Ministria e Shëndetësisë, përgjatë periudhës dymujore të karantinës. Ishte Partia Demokratike që e nisi siparin e denoncimeve që në fillim të pandemisë me skandalin e maskave të skaduara dhe më pas me tenderin e ushqimeve të zhvilluar nga Ministria e Mbrojtjes.

Denoncimet kanë vijuar më pas me tenderat e zhvilluar nga Ministria e Shëndetësisë për blerjen e respiratorëve dhe materialeve të tjera për spitalet dhe veshjet e mjekëve dhe maskat që sipas PD janë blerë me tendera sekretë me çmim disa herë më të lartë se në treg.