Norvegjia: Gabuam me karantinimin, ishte veprim i nxituar

Nga Telnis Skuqi
Covid-19 nuk mposhtet me karantinim, por me përballje dhe këtë fakt e ka kuptuar fare mirë Qeveria Norvegjeze.

Tri javë pasi qeveria vendosi hapjen e kopshtëve dhe shkollave në mënyrë graduale, por të pandalshme, numri i të infekturave ka rënë dukshëm, nga 200 në 50.

Shpjegimi:
Covid-19 luftohet me imunitetin e tufës, dmth., fëmijët dhe të rriturit (mosha e parë dhe e dytë) janë mburojë fizike midis personave të infektuar dhe jo të infektuar.
Dy moshat e para, shprehet ekspertët e Institutit Publik Shëndetësor Norvegjez (Folkehelseinstituttet/FHI), janë të afëta të shkëpusin zinxhirin e infektimit, si dhe ta përballojnë virusin nëse infektohet me simptoma të lehta.

– Faktisisht analizat tona dështuan, pasi prisnim që numri i të infektuarve të rritesh ku u hapën kopshtet dhe shkolla, por rezultoj e kundërta, – shprehet FHI, duke shtuar, se: – Karantinimi ishte veprimi i nxituar.
– Testet dhe jeta do të vazhdojnë, – përfundon deklaratën FHI.