Alarmi në mediat greke për aministinë: Rama kërkon të legalizojë deri 60 miliardë euro pasuri të krimit

Disa medie greke kanë sulmuar nismën e kryeministrit Edi Rama për amnistinë fiskale duke akuzuar se po bëhet për të eliminuar pakicën greke në jug të Shqipërisë.

“Kryeministri Edi Rama njoftoi në Parlament nismën për një proces ligjor për futjen e parave të paligjshme nga “bota e krimit” në bankat shqiptare. Kjo do të vendoste precedentin më të rrezikshëm për eliminimin e pakicës greke, veçanërisht në bregdetin e Jonit të Jugut, Himarë-Sarandë, duke blerë pasuri, dhe tokë nga miliarda euro me paratë e krimit dhe drogës.

Shqipëria është në rrezik të bëhet një shtet i trazuar, i cili, sipas një ligji të veçantë, do të jetë në gjendje të legalizojë rreth 60 miliardë euro pasuri të krimit të organizuar, drogës dhe mafies, deri në 10 herë PBB-në vjetore të Shqipërisë.

Për çdo shumë të parave, shteti do të mbajë rreth 3% të vlerës, ndërsa bankat do të kenë mundësinë për të pastruar dhe legalizuar këtë proces financiar, për trafikantët e drogës në Shqipëri, në të gjithë botën. Megjithëse qeveria këmbëngul se ka mijëra punëtorë shqiptarë që punojnë në të zezë, ajo fajëson disi vendet e BE-së, të cilat duhet të thonë se emigrantët shqiptarë që punojnë në mënyrë të paligjshme në BE nuk mund të pretendojnë se 60 miliardë euro janë pjesë e punës së tyre të ndershme, ndërsa rreth 90% e kësaj shume konsiderohet se vijnë nga mafia shqiptare dhe krimi i organizuar.

Por shqetësimi kryesor është ligji i pronave të miratuar nga qeveria në Parlament, një ligj që i hap rrugë mafies shqiptare për të kërkuar pronësinë e pronave që lakmohen nga turizmi, dhe në shumicën e rasteve, komuniteti grek.

Legalizimi i financave të krimit bën të mundur shkatërrimin e tregut të pasurive të patundshme, një metodë që mund të hapë mundësinë që oligarkët myslimanë të blejnë me çmime të larta të gjitha tokat e grekëve që jetojnë, veçanërisht në rajonin e Himarës. Rezultatet e kësaj strategjie mund të infektojnë edhe Greqinë, ku mafia shqiptare mund të tregtojë shumë financa, të prishë tregun e pasurive të patundshme në Greqi dhe veçanërisht në fushën e turizmit, transportit, etj. Le të kujtojmë se oligarkët shqiptarë blenë dy banka greke, një nga më të fuqishmet në vend, dhe ne imagjinojmë se çfarë interesi ata tregojnë, në momentin kur forcohen nga paratë e krimit të organizuar.

Sipas medieve shqiptare, ekziston një marrëveshje midis Ramës dhe Presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan për të zhvendosur 30,000 refugjatë dhe imigrantë të paligjshëm nga Turqia në Shqipëri në rajonin e Epirit të Veriut ku jetojnë deri në 120,000 grekë, siç raportohet nga Greqia City Times. Megjithëse Greqia çliroi Epirin e Veriut gjatë Luftës së Parë Ballkanike (Fuqitë e Mëdha 1912-13), Fuqitë e Mëdha i dhuruan rajonit shtetit të ri shqiptar. Greqia do të çlironte edhe një herë rajonin në Luftën e Dytë Botërore, por ajo iu dhurua edhe një herë Shqipërisë nga Fuqitë e Mëdha.

Grekët në Epirin e Veriut kanë jetuar gjithmonë në përndjekje nga shteti shqiptar me shkollat ​​e tyre të mbyllura vazhdimisht, prona të konfiskuara dhe ceremoni fetare të ndërhyra nga policia shqiptare. Tani duket se Shqipëria dëshiron të vazhdojë të dobësojë identitetin grek në rajon duke bashkëpunuar me Turqinë për të zhvendosur refugjatët dhe imigrantët e paligjshëm, duke ndryshuar demografinë e zonës nga të qenit shumicë greke” mbyllet shkrimi/ GreekCityTimes- Infognomon