Coronavirusi/ Sa i besueshëm është testi i antitrupave?

Fuqia kryesore e coronavirusit nuk është se është veçanërisht vdekjeprurës ose veçanërisht i lehtë për t’u kapur nga dikush tjetër, por se është i fshehtë.

Njerëzit e infektuar mund t’ua transmetojnë atë të tjerëve para se të kuptojnë se janë të sëmurë, ose edhe nëse nuk shfaqin kurrë simptoma, duke i bërë ata përhapës të padëshiruar, shkruan Bloomberg, përcjell Telegrafi.

Po sipas shkrimit në fjalë, mbrojtja kundër përhapjes së virusit është testimi i plotë, për të zbuluar se ku është dhe mund të jetë në mënyrë që të ndalojë përhapjen e tij, dhe për të përcaktuar se ku ka qenë – gjë që mund të ndihmojë në rifillimin e ekonomive.

Por çfarë lloj testesh të coronavirusit ekzistojnë?
Ekzistojnë dy tipe kryesore. Testet e para nëse jeni të infektuar aktivisht nga virusi. I njohur si një test i antigjenit, kërkon praninë e virusit, zakonisht në hundën ose fytin tuaj.

Ndërsa lloji i dytë teston nëse jeni infektuar nga virusi dhe e keni “mundur” atë.

I njohur si një test i antitrupave, ai kërkon prova, në përgjithësi nga një mostër gjaku, që sistemi juaj imunitar ka krijuar antitrupa për të luftuar virusin.

Si funksionojnë testet e antigjenit?
Ndërsa ekzistojnë disa lloje të ndryshme, shumica e njerëzve janë të njohur me të ashtuquajturat teste molekulare. Këto u bënë të disponueshme për coronavirusin e ri në mes të janarit pasi studiuesit kinezë publikuan sekuencën e gjenomit të virusit. Një test molekular kërkon pjesët e acideve nukleike të virusit, ose materialeve gjenetike të tij, në një mostër sekrecionesh nga hunda ose pështymë nga fyti.

Testi në përgjithësi kërkon disa komponentë, nga tamponet në reagentët kimikë deri tek mbajtësit e vegjël plastikë – mungesat e të cilave kanë çuar në një mungesë testesh në shumë vende.

Ai gjithashtu mbështetet në teknikë laboratorësh të trajnuar dhe pajisje të sofistikuara.

A ka ndonjë mënyrë më të lehtë?
Po. Një lloj tjetër i testit të antigjenit që sapo fillon të shfaqet kërkon copa të proteinave të virusit në një mostër nga trakti respirator i një personi. Kjo teknikë është më e vështirë ta fillosh siç duhet fillimisht, por mund të ofrojë një mënyrë për të provuar njerëzit shumë më shpejt dhe më lirë.

Megjithatë, askush nuk ka treguar ende se një test i bërë vetes për coronavirus, i ngjashëm me një test shtatzënie në shtëpi, është efektiv.

Rregullatorët e SHBA-së në mesin e prillit dhanë autorizimin e urgjencës në një test që njerëzit e marrin në shtëpi, por duhet të dërgojnë në një laborator për përpunim.

Pse janë të rëndësishme testet e antigjenit?
Nëse të gjithë në botë do të ndërpresin bashkëveprimin me dikë tjetër për dy javë, coronavirusi do të vdiste sepse nuk do të ishte në gjendje të infektonte askënd të ri.

Por pasi kjo nuk është e mundur, qëllimi është të zvogëlohet përhapja nga një person në një tjetër sa më shumë që të jetë e mundur, shkruan Bloomberg, përcjell Telegrafi.

Për ta bërë atë në mënyrë efektive, është e nevojshme të dini se kush është i infektuar, në mënyrë që të mund të karantinohen dhe në mënyrë që të gjitha kontaktet e tyre të afërta të mund të identifikohen, testohen dhe karantinohen gjithashtu.

Kjo “gjurmë kontakti” ngadalëson përhapjen e virusit, pasi i bën njerëzit të dinë se kur kanë më shumë gjasa të jenë përhapës, edhe nëse nuk ndjejnë simptoma.

Sa të sakta janë testet e antigjenit?
Ato janë padyshim të papërsosur. Testet janë përfunduar shpejt, pa kaluar në një vlerësim të rreptë për saktësi.

Në një studim të publikuar në shkurt të 1,014 rasteve të dyshuara të coronavirusit në një spital në Wuhan, Kinë, 88% testuan pozitiv duke përdorur skanime të gjoksit ndërsa vetëm 59% e bënë këtë duke përdorur teste antigjene.

Faktorët që potencialisht dëmtojnë saktësinë përfshijnë mungesën e furnizimeve dhe materialeve për teste, kohën e gjatë të inkubacionit për infeksionin dhe sfidën e marrjes së një kampioni adekuat nga një pacient.

Si funksionojnë testet e antitrupave?
Kur një virus ju infekton, trupi juaj thërret antitrupa të krijuar posaçërisht për tu kyçur në neutralizimin e proteinave që formojnë pjesën më të madhe të virusit vetë – si çelësat e krijuar për të zhbllokuar një derë të veçantë.

Këto antitrupa zakonisht zgjaten me muaj ose vite pasi të jeni rikuperuar, në rast se “takoni” përsëri virusin.

Për të bërë testet, zhvilluesit ose rrisin në një laborator – ose blejnë nga një furnizues – kopje të proteinave të një virusi të veçantë. Proteinat për coronavirusin mund të shohin nëse një kampion gjaku përmban antitrupa të dizajnuar për të luftuar virusin.

Për të punuar mirë, testet duhet të jenë shumë specifike, kështu që ata nuk thonë “pozitiv” kur, në të vërtetë, ata kanë gjetur antitrupa në formë të ngjashme që dikur luftuan, të themi, një coronavirus tjetër që shkakton ftohjen e zakonshme.

Pse janë të rëndësishme testet e antitrupave?
Në teori, ata që kanë mposhtur coronavirusin dhe kanë ndërtuar imunitet duhet të jenë të lirë të rihyjnë në shoqëri për një periudhë kohe me pak ose aspak rrezik të sëmuren përsëri me të ose të përhapin virusin.

Ka thirrje në rritje që testet e antitrupave të përmblidhen në një shkallë të gjerë për të identifikuar këta individë dhe t’i lënë ata të kthehen në punë për të hapur ekonominë sa më shumë që të jetë e mundur.

Cilat janë sfidat?
Është e panjohur se sa imuniteti i fortë do të jetë për njerëz të ndryshëm të infektuar me coronavirus dhe sa do të zgjasë.

Një studim i vitit 2007 tregoi se antitrupat ndaj coronavirusit përgjegjës për sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes (SARS) duket se shpërndahen pas një mesatare prej dy vjetësh.

Një raport tjetër zbuloi se ato të krijuara nga infeksioni me coronavirusin sindromën e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS) kanë tendencë të rrinë pak më gjatë, por jo te të gjithë.

Dhe asnjë studim nuk tregoi nëse prania e antitrupave ishte mbrojtje kundër ri-infeksionit.

A janë të besueshme testet e antitrupave?
Ky është një paralajmërim tjetër. Testet e antitrupave për coronavirusin e ri janë shumë të reja që janë provuar të besueshme.

Një rrezik është që individët që marrin një “pozitiv të rremë” për antitrupat coronavirus dhe ndalojnë distancimin social do të infektohen dhe do ta bartin virusin në familjet e tyre.