Raporti: 130 milionë njerëz më shumë do të vuajnë nga uria si pasojë e virusit

Bota po përballet me “zi buke” dhe kriza të shumta urie si pandemia e Coronavirusit do të shkaktojë rreth 130 milionë njerëz më shumë të vuajnë nga uria.

Kjo u bë e ditur nga drejtori ekzekutiv i Programit Botëror të Ushqimit (World Food Programme), David Beasley, përcjell Telegrafi.

Sipas tij, dhjetë nga vendet e prekura tashmë kanë më shumë se 1 milion njerëz në prag të urisë.

Ai përmendi recesionin ekonomik, rënien e ndihmës dhe rënien e çmimeve të naftës si faktorë që mund të çojnë në mungesë më të madhe të ushqimit dhe kërkoi veprime të shpejta për të shmangur katastrofën.

“Ndërsa kemi të bëjmë me një pandemi të COVID-19, ne jemi gjithashtu në prag të një pandemie urie. Ekziston gjithashtu një rrezik i vërtetë që më shumë njerëz mund të vdesin nga ndikimi ekonomik i COVID-19 sesa nga vetë virusi”, tha Beasley para Këshillit të Sigurisë së Kombeve të Bashkuara.

WFP kishte paralajmëruar tashmë që viti 2020 do të ishte një vit shkatërrues për shumë vende të shkatërruara tashmë nga varfëria ose lufta, me 135 milion njerëz që përballen me nivele krize të urisë.

Agjencia e OKB-së identifikoi 55 vende si më të rrezikuara për të vuajtur nga uria në raportin e saj vjetor për krizat ushqimore, duke paralajmëruar se sistemet e tyre të brishta të kujdesit shëndetësor nuk do të jenë në gjendje të përballojnë ndikimin e virusit.

Dhjetë vende u veçuan si veçanërisht të rrezikuara, pasi përballen me krizat më të këqija të ushqimit që prej vitit të kaluar. Ato janë Jemeni, Republika Demokratike e Kongos, Afganistani, Venezuela, Etiopia, Sudani i Jugut, Sudani, Siria, Nigeria dhe Haiti.

Shumica e tyre deri më tani nuk kanë pasur raste masive të pandemisë së Coronavirusit, me epiqendrën që lëviz nga Kina në Evropë drejt Amerikës së Veriut, por gjendja e institucioneve të tyre të kujdesit shëndetësor tregon se edhe shpërthimet relativisht të vogla mund të jenë shkatërruese.