Super lajm i mirë nga Gjermania! Nis testimi i vaksinës anti-Covid te njerëzit

Instituti Paul Ehrlich ka dhënë miratimin për testimin klinik të një vaksine kundër CoVID-19 për herë të parë në Gjermani. Kjo vaksinë duhet të testohet mbi vullnetarë të shëndetshëm.

Siç ka njoftuar Instituti Federal për Vaksina dhe Barna Biomjekësore, kompania me bazë në Mainz Biontech merr aprovimin për të provuar përbërësin e saj aktiv në vullnetarë të shëndetshëm. Biontech është duke bashkëpunuar me kompaninë farmaceutike Pfizer për zhvillimin e vaksinës.

Sipas PEI, vaksina fillimisht duhet të testohet në rreth 200 të rritur të shëndetshëm të moshës midis 18 dhe 55 vjeç. Në një fazë të mëtejshme, është planifikuar që vaksina t’i jepet rreth 500 personave që i përkasin grupit të rrezikut në rastin e sëmundjes Covid: Njerëz mbi 55 vjeç, disa prej të cilëve gjithashtu kanë sëmundje kronike.

Të ashtuquajturat vaksina të mRNA përmbajnë planin për një pjesë të një proteine ​​të virusit dhe ekscipienteve të tjerë. Qelizat e trupit marrin këtë mRNA dhe më pas formojnë proteinën e virusit, d.m.th antigjenin. Trupi më pas supozohet të prodhojë antitrupa kundër këtij antigjeni. Vaksina e testuar thuhet se nxit një përgjigje imune kundër proteinës së pikut të Sars-CoV-2.

Shkencëtarët do të kontrollojnë nëse pjesëmarrësit formojnë antitrupa kundër Sars-CoV-2. Toleranca e vaksinës më parë ishte testuar në eksperimente mbi minj. Në eksperimentet e kafshëve, shkencëtarët përcaktuan gjithashtu se cila dozë është ndoshta e nevojshme dhe nëse vaksina duhet të administrohet një ose dy herë.

Sipas Presidentit të PEI, Klaus Cichutek, gjithsej katër prova klinike me një kandidat për vaksinë pritet të fillojnë në Gjermani këtë vit. Cichutek beson se vaksina e parë e aprovuar për popullatën e përgjithshme do të jetë në dispozicion këtë vit.