Kina në bankën e të akuzarit, gati padia nga SHBA: Na kushtoi jetë njerëzish dhe dhjetëra miliardë USD

Zyrtarët në shtetin amerikan të Misurit po padisin qeverinë kineze për coronavirusin, duke pretenduar se vendi është fajtor për pandeminë globale dhe se Pekini “gënjeu botën”.

Padia civile, e para në llojin e saj, pretendon neglizhencën midis kërkesave të tjera dhe kërkon kompensim të parave të humbura dhe shkatërrimin ekonomik në shtet.

Ankesa pretendon se Misuri dhe banorët e saj kanë vuajtur ndoshta dhjetëra miliarda dollarë për shkak të krizës së COVID-19. Së paku 6.105 njerëz janë konfirmuar se kanë virusin në shtet, dhe të paktën 229 kanë vdekur për shkak të sëmundjes, transmeton Telegrafi.

“Autoritetet kineze mashtruan publikun, shtypën informacionin thelbësor, arrestuan ata që tentuan ta njoftojnë botën, mohuan transmetimin njeri në njeri të virusit përballë provave në rritje, shkatërruan hulumtime kritike mjekësore, lejuan që miliona njerëz të ekspozohen ndaj virusit duke shkaktuar kështu një pandemi globale që ishte e panevojshme dhe e parandalueshme”, thuhet sipas procedurës gjyqësore.

Misuri gjithashtu pretendon se komuniteti mjekësor kinez nuk arriti të informojë Organizatën Botërore të Shëndetit, për shpërthimin kur u bë e qartë se virusi po përhapet nga njeriu në njeri.

Ai pretendon se udhëheqësit kinezë kanë bërë pak për të frenuar përhapjen e virusit, duke lejuar akoma mijëra njerëz të udhëtojnë brenda dhe jashtë Wuhan.

“Ata janë përgjegjës për vdekshmëri të madhe, vuajtje dhe humbje ekonomike”.

Procedimi gjyqësor, i ngritur në gjykatën federale nga një avokat i përgjithshëm i Misurit, akuzon zyrtarët kinezë se “janë përgjegjës për vdekshmërinë e madhe, vuajtjet dhe humbjet ekonomike që ata kanë shkaktuar në botë, përfshirë njerëzit e Misurit”, shkruan CNN.

Eric Schmitt, avokat republikan për shtetin e Misurit, tha që qeveria kineze kishte gënjyer për rreziqet e virusit dhe nuk kishte bërë sa duhet për të ngadalësuar përhapjen e saj, transmeton Telegrafi.

“Qeveria kineze gënjeu botën për rrezikun dhe natyrën infektive të COVID-19, heshti zërat që tentuan ta njoftonin botën dhe bëri pak për të ndaluar përhapjen e infeksionit”, tha ai.

“Ata duhet të mbahen përgjegjës për veprimet e tyre”, shtoi Schmitt.

“Mbetet e paqartë nëse padia do të ketë ndonjë ndikim. Ligji i SHBA-së në përgjithësi ndalon paditë kundër vendeve të tjera, me disa përjashtime”, tha Chimene Keitner, një profesoreshë e të drejtës ndërkombëtare në Universitetin e Kalifornisë.

Numri i vdekjeve në Misuri është rritur me 16 dhe tani qëndron në 215, sipas Universitetit John Hopkins. Numri i infeksioneve u rrit me 156 në 5963.