Basha: Qeveria të ndryshojë menjëherë strategjinë për testimet. Pa testime masive dalja nga karantina do të bëhet e vështirë

Kryetari PD, Lulzim Basha gjatë një konference për shtyp kërkoi edhe një herë domosdoshmërinë e rritjes së numrit të testimeve dhe ndryshimin e strategjisë së qeverisë.

Basha tha se, nuk mund të dalim nga kjo situatë pa një plan dhe plani bazohet në rritjen e numrit të testimeve.

Pjesë nga fjala e kryetarit Basha

Të dhënat e fundit tregojnë një zgjerim të hartës së të infektuarve duke u shtrirë edhe në Kukës dhe në Mallakastër. Fatkeqësisht vetëm sot kemi 6 anëtarë të personelit shëndetësor të infektuar. Kjo sjell edhe një herë në vëmendje domosdoshmërinë e rritjes eksponenciale të testimit, pra, ndryshimin kryekëput të strategjisë të ndjekur deri tani me testimin.

Duke nisur me testimin për stafet mjekësore, praktikë që po ndiqet masivisht në çdo vend, dhe, po kështu me të gjithë punonjësit e vijës së parë, qofshin këta të sektorit publik, punonjësit e policisë, Forcave të Armatosura që mbështesin policinë në terren, të administratës që shërbejnë qytetarëve, por edhe të atyre që konsiderohen de facto vijë e parë, edhe pse nuk i përkasin sektorit publik, siç janë furnitorët, kamionistët, njerëzit të cilët punojnë në shërbim të tregtisë, të supermakatave, të tregjeve. Testimi dhe prekja e situatës në gjithë thellësinë e saj do të na japë shifra të sakta dhe përmasat e vërteta të infeksionit dhe duke patur këto shifra të sakta do të kemi të mundur të menaxhojmë situatën në vazhdim.

Në besimin tonë, gjurmimi i të gjithë personave të kontaktit të personave të konfirmuar me COVID -19, testimi dhe kontrolli periodik i stafit mjekësor, testimi i punonjësve të policisë dhe punonjësve që janë në kontakt të përditshëm nuk po bëhet në masën e duhur dhe duhet të kthehet urgjentisht në një prioritet absolut të autoriteteve, duke nisur me ndryshimin kryekëput të përqasjes së deritanishme.

Kërkesës tonë prej tre javësh për një përqasje të re për sa i përket testimit i janë bashkëngjitur edhe zëra të rëndësishëm të ekspertëve kombëtarë, madje edhe zëra brenda maxhorancës, ndaj dua të përsëris sot sërish kërkesën tonë të vazhdueshme që, deri tani për fat të keq nuk ka patur vëmendjen e autoriteteve, për të ndryshuar menjëherë strategjinë për testimin.

Të dashur qytetarë në qoftë se kjo strategji nuk ndryshon, në qoftë se ne vazhdojmë të prekim vetëm sipërfaqen e problemit, vetëm majën e ajsbergut atëherë do ta kemi shumë të vështirë që ta drejtojmë vendin drejt hapjes, që t’i japim fund hap pas hapi qëndrimit të detyrueshëm nëpër shtëpi dhe, po kështu, t’i japim fund hap pas hapi mbylljes së ekonomisë. Është e pamundur që njerëzit të mbahen në shtëpi pa plan për të garantuar daljen e tyre graduale. Dhe është e pamundur të kemi një plan të tillë me nivelin aktual të testimeve, i cili, siç kemi treguar në vijimësi, është shumë më i ulët sesa i vendeve fqinj dhe përbën kështu pengesën e parë të madhe për qeverinë dhe për këdo tjetër që të hartojë një plan dhe të zbatojë një plan për daljen nga kjo situatë.

Prandaj, prioritet absolut duhet të jetë procesi i gjurmimit të rasteve të infeksionit, historia e tyre dhe zinxhiri i kontakteve. Në këtë drejtim, pushteti vendor ka qenë dhe mbetet jashtë loje, ndaj kërkesa e jonë e parashtruar edhe institucionalisht është që menjëherë, në bazë edhe të ligjeve në fuqi, të normohet përmes një VKM angazhimi total i pushettit vendor, së bashku, me institucionet publike në zonë për të bërë të mundur gjurmimin dhe izolimin e të gjithë rasteve të infeksionit pa të cilin karantina do të ketë fare pak kuptim ose nuk do të ketë kuptim dhe se dalja nga karantina do të bëhet e vështirë ose e rrezikshme. Ky proces kërkon po kështu protokolle të qarta për zbatim dhe njerëzit në terren të cilat po kështu duhet të sigurohen nga Ministria e Shëndetësisë dhe nga Komiteti Ndërministror i Emergjencave dhe institucioneve të tjera shëndetësore.