Presidenti Tramp ndihmave në Itali për luftimin e Covid-19: Është aleati ynë më i vjetër e më i afërt

Presidenti i SHBA, Donald Trump të Premten urdhëroi zyrtarët e lartë të administratës amerikane të ndihmojnë Italinë në luftimin e koronavirusit të ri duke siguruar furnizime mjekësore, ndihmë humanitare dhe ndihmë tjetër.

Në një memorandum për disa ministra të Kabinetit, Trump urdhëroi një sërë masash për të ndihmuar Italinë, përfshirë vënien në dispozicion të personelit ushtarak amerikan në vend për shërbime telemjekësore, duke ndihmuar ngritjen e spitaleve në terren dhe transportimin e furnizimeve.

“Republika Italiane (Itali), një nga Aleatët tanë më të afërt dhe më të vjetër, po shkatërrohet nga pandemia e Covid-19, e cila tashmë ka marrë më shumë se 18,000 jetë, solli shumë nga sistemi italian i kujdesit shëndetësor në prag të kolapsit dhe kërcënon për të shtyrë ekonominë e Italisë në një recesion të thellë, “tha Trump në memorandum.

Italia ka regjistruar numrin më të madh të vdekjeve nga Covid-19, sëmundja e frymëmarrjes e shkaktuar nga koronavirusi i ri, i ndjekur nga Shtetet e Bashkuara.

Trump urdhëroi sekretarin e tij të tregtisë që të inkurajojë furnitorët amerikanë që të shesin produkte të kërkuara nga autoritetet italiane dhe ofruesit e kujdesit shëndetësor, përveç atyre që kërkohen për përgjigjen e vetë Shteteve të Bashkuara ndaj pandemisë.

Memo tha se sekretari i shtetit, kreu i Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar dhe presidenti i Bankës Amerikane të Eksportit-Importit “mund të përdorin autoritetet në dispozicion për të mbështetur rimëkëmbjen e ekonomisë italiane”.