Fjalimi brilant i Mbretëreshës Elisabet për pandeminë që mahniti botën

Mbretëresha Elisabet ka folur për herë të parë para kombit pa pandemisë së COVID-19 ku ka thënë se Mbretëria e Bashkuar “do të ketë sukses” në luftën e saj kundër pandemisë së koronavirusit.

Në një fjalim të rrallë, monarkja falënderoi njerëzit që ndoqën rregullat e qeverisë për të qëndruar në shtëpi dhe i lavdëroi ata “që bëhen së bashku për të ndihmuar të tjerët”.

Ajo gjithashtu falënderoi punëtorët kryesorë, duke thënë se “çdo orë” e punës “na afron në një kthim në kohë më normale”.

Reagimi i Elisabet vje pasi numri i njerëzve që kanë ndërruar jetë në Britani është ka arritur në 4,934.

‘Do të takohemi përsëri’ “Ndërsa ne kemi përballur sfida më parë, kjo është ndryshe”, tha Mbretëresha.

“Këtë herë ne bashkohemi me të gjitha kombet në mbarë globin në një përpjekje të përbashkët, duke përdorur përparimet e mëdha të shkencës dhe dhembshurinë tonë instiktive për t’u shëruar. Ne do të kemi sukses – dhe se suksesi do t’i takojë secilit prej nesh.

“Ne duhet të ngushëllojmë që ndërsa mund të kemi akoma më shumë për të duruar, ditët më të mira do të kthehen: ne do të jemi përsëri me miqtë tanë; do të jemi përsëri me familjet tona; do të takohemi përsëri.”

Mbretëresha, 93 vjeç, gjithashtu tha se “ndjenja e dhimbshme e ndarjes nga të dashurit e tyre” që distancimi shoqëror po shkaktonte për njerëzit i kujtoi asaj përvojën që evakuuesit e fëmijëve kishin bërë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

“Tani, si atëherë, ne e dimë, thellë, se është gjëja e duhur për të bërë,” tha ajo.

Elisabet tha se të gjithë ata që ndiqnin udhëzimet për të qëndruar në shtëpi po “ndihmonin për të mbrojtur të dëmtuarit dhe duke kursyer dhimbjen e familjarëve që kanë humbur të dashurit e tyre”.

“Së bashku ne po e trajtojmë këtë sëmundje dhe unë dua t’ju siguroj se nëse mbetemi të bashkuar dhe të vendosur, atëherë do ta kapërcejmë atë,” shtoi ajo.

Kjo ishte një fjalim i ndryshëm dhe shumë më ambicioz, i krijuar për të siguruar dhe frymëzuar.

Por mbi të gjitha për të rimarrë këtë krizë si një moment përcaktues në një komb i cili do të kujtojë përgjithmonë përpjekjen e tij kolektive për të shpëtuar jetën e të prekurve të tij.