Merkel nuk merr vendim për kufizim total, edhe zv/kancelari kundërshton shtetrrethimin

Para takimit vendimtar të qeverive federale dhe shtetërore të Dielën, Zëvendës Kancelari Olaf Scholz (SPD) foli kundër një shtetrrethimi për të luftuar virusin korona. “Sidomos në situatën aktuale, të gjithë kanë nevojë për ajër të pastër”, tha politikani i SPD i “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”. Ai shpreson se “nuk do të na mohohet hyrja në natyrë – në një kohë kur shumica e aktiviteteve të kohës së lirë nuk janë më në dispozicion”.

Scholz tha që shumica e qytetarëve shpresojnë ta kuptojnë se për çfarë bëhet fjalë tani. “Ndoshta ne mund ta bëjmë pjesën tjetër të vetes pak, në mënyrë që të gjithë të mbrohemi nga kufizimet e mëtejshme të lirisë.”

Qiramarrësit nuk duhet të lejohen të braktisin për shkak të borxheve me pagesën në krizën e koronës. Kjo parashikon një projekt-ligj nga Ministritë Federale për Drejtësi, Punë të Brendshme dhe Ekonomi, i cili është në dispozicion të Agjencisë Gjermane të Shtypit në Berlin.

Kjo duhet të vlejë për borxhet e qirasë nga 1 Prilli deri më 30 Shtator 2020. Në parim, megjithatë, detyrimi i qiramarrësit për të paguar qiranë mbetet. Debitorët e tjerë që nuk janë në gjendje të përmbushin detyrimet e tyre kontraktuale për shkak të pandemisë koronare, gjithashtu nuk pritet të përballen me pasoja juridike. Duhet të ketë një rregull ligjor të shtyrjes për kreditë.

Projektligji do të miratohet këtë të hënë në Kabinetin Federal dhe të Mërkurën në Bundestag. Në shabllon, krijohet mundësia e zgjatjes së afateve për një vit. “Nëse rezulton se periudha nga Prilli deri në Shtator 2020 nuk është e mjaftueshme, (…) Ministrisë Federale të Drejtësisë dhe Mbrojtjes së Konsumatorit (…) i jepet mundësia që (…) afatet kohore (…) deri më 31 korrik 2021 më së shumti “.

Disa shtete federale njoftuan masa të gjera në luftën kundër përhapjes së koronavirusit të Premten. Në Bavari dhe Saarland vendosen curfeës. Baden-Ëürttemberg, Hesse dhe Rhineland-Palatinate kufizojnë ashpër lirinë e mbledhjes. Takimet e më shumë se tre personave ndonjëherë ndalohen atje. Restorantet gjithashtu duhet të mbyllen në shtete të ndryshme federale.