Koronavirusi apo gripi sezonal? Cili është më i rrezikshëm

Ndërsa epidemia e koronavirusit është përhapur tani në të gjithë botën, shqetësimi ka prekur njerëzit të cilët po pyesin për ndryshimet midis gripit të zakonshëm dhe COVID-19.

Ndërkohë, gripi sezonal vret 60,000 njerëz në vit në Europë, tha Drejtori i ËHO për Europën Hans Kluge në një konferencë për shtyp në Romë. Ja cilat janë disa nga ndryshimet sipas ekspertëve:
Simptomat

Sipas Institut Pasteur, i cili i referohet informacionit të komunikuar “nga autoritetet kineze për raste të konfirmuara”, simptomat kryesore janë ethe dhe shenja të frymëmarrjes, siç janë kolla, një ndjenjë shtrëngimi ose dhimbje në gjoks dhe nganjëherë bllokim i rrugëve aspiratore.

“Ethe, kollë, dhembje në trup, lodhje dhe rrjedhje nga hundët janë simptomat e para të COVID-19, që në të vërtetë janë të krahasueshme me ato të gripit,” shton Pierre Parneix, zyrtari mjekësor i shëndetit dhe shëndetit publik, cituar në Le Journal des Femmes.

Por “koronavirusi ka një shkallë më të lartë të formave të rënda sesa gripi sezonal dhe një shkallë më e lartë e komplikimeve”, nënvizon ai, duke përmendur në veçanti sindromën e shqetësimit të frymëmarrjes akute.

Inkubacion
Periudha e inkubacionit për gripin është më e shkurtër se ajo për COVID-19 dhe varion nga tre deri në gjashtë ditë.

“Kohëzgjatja e inkubacionit nga Covid-19, shënimi i redaktorit është mesatarisht pesë deri në gjashtë ditë, me ekstreme deri në 12 ditë, gjë që justifikon periudhën e karantinës prej 14 ditësh,” vëren nga Instituti Pasteur.

Prandaj është e rëndësishme të “qëndroni shumë vigjilentë për të paktën dy javë për njerëzit që mund të kenë qenë në kontakt me virusin gjatë një udhëtimi,” vazhdon Pierre Parneix.

Transmetimi
Mënyra e transmetimit është e njëjtë për të dy sëmundjet: përmes ajrit kur pacienti kollitet ose teshtin, nga kontakti i ngushtë midis dy personave ose nga një objekt ose një sipërfaqe e prekur nga një pacient, shpjegon ai.

Sipas tij, marrja e COVID-19 është pak më e lartë se gripit sezonal. Kështu që, numri mesatar i njerëzve tek të cilët një pacient rrezikon të transmetojë virusin është midis dy dhe tre për COVID-19, ndërsa është një për gripin sezonal.

A duhet të shqetësohemi?
“Kushdo që ka një infeksion akut të frymëmarrjes, ethe, kollë, brenda 14 ditësh pasi të kthehet nga qëndrimi në një zonë rreziku” duhet ta thërrasë institucionet shëndetësore “të cilët duhet të vendosin se çfarë të bëjë,” thotë Instituti Pastor.

“Nëse nuk ktheheni nga qëndrimi në një zonë me qarkullim aktiv të virusit, nuk ka arsye të mendoni se keni koronavirus pasi mund të keni një grip të zakonshëm stinor”.

Diagnoza
“Dyshimi për diagnozën bazohet aktualisht në ekzistencën e shenjave të infeksionit akut të frymëmarrjes në një person të ekspozuar ndaj virusit gjatë 14 ditëve para fillimit të simptomave,” shpjegon Instituti Pasteur.

“Në krahasim me gripin, më shumë pacientë të prekur nga koronavirusi janë shtruar në spital në kujdesin intensiv,” vëren Pierre Parneix.