Gjeneral Ahmetaj: Dështim i frikshēm dhe i turpshëm i Ramës në 7 vite qeverisje në Institucionin e Mbrojtjes!

Gjeneral Piro AHMETAJ

1. Dështim i frikshëm i institucionit të mbrojtjes në 7 vite qeverisje, prej pa-përgjegjshmërisë së PM-Rama; shpërdorimeve & arrogancës staliniste të Znj. Kodheli dhe paaftësisë cinike, të Znj. Xhaçka.

= Gjithësesi, nuk ka vënd për “urra-politike”, por “mjaft është mjaft” = enough is enough!

2. Emergjencë kombëtare & prioritet nr 1, # i sjelljes shtetërore & sfidës nesërPM-BASHA:

= “Modernizimi i kapaciteteve dhe përmiresimi i efiçencës së strukturave përgjegjëse për sigurinë e jetës & pronës së qytetarëve, stabilitetit demokratik të shoqërisë, interesave kombëtare dhe ri-kthimi i dinjitetit të RSH në NATO”!

3. Si “konçidencë”, citoj Ambasadoren e SHBA, Znj. Yuri KIM: “Prioriteti im i parë është ta ndihmoj Shqipërinë të bëhet aleate më e aftë e NATO-s & një bastion më i fortë sigurie”; mesazheve nga Konferenca e Mynih-ut: “për një rajon në paqe me veten, në paqe me fqinjët, i qëndrueshëm, i begatë dhe i integruar në familjen evropiane. Ky nuk është vizioni i Rusisē”!

= Kështu, na duhet të jemi shpresëplotë se, edhe me mbështetjen e SHBA do ja dalim”!!!

Siguria kombëtare dhe statusi në NATO, prioritet nr.1 i plaftormës Basha dhe i SHBA

Paraprakisht, ri-siell në vëmendje se përgjatë 4 viteve (2013-2017), opinoni zyrtar dhe publik “brenda & jashtë vendit” janë njohur me “bëmat dhe gjëmat” e qeverisjes-Rama 1 në fushën e mbrojtjes: “arrogancën staliniste; deformim bolshevik të balancave kushtetuese, uljen drastike të buxhetit (p.sh 0.75 % në vitin 2017); shpërdorimin biografik të personelit në FA; vënien në shërbim të interesave të krimit të infrastrukturave detare, ajrore, tokësore; korrupsionin me objektet, burimet e mbrojtjes; degradimin e aftesive operacionale si dhe rrëshqitjes së pozitës së vendit, në fundin e listës së 28 vendeve të NATO-s nga ndër 5 vendet e para në 2012”! Po ashtu, ri-kujtoj faktin që Gjykata Kushtetuese e refuzoi qasjen ama@Kodheli@Komision i (rrezikut) Sigurisë Kombëtare (më i diskretituari në historinë 100 vjeçare të parlamentarizmit në RSH, dhe jo vetëm); rrezoi (2 me 0), dy ligjet themelore të reformës së mbrojtjes (mbi pushtetet dhe karrierës në FA). Me fjalë të tjera, rrëzuan përpjekjen “për grusht modern shteti” dhe “paranojën e udhëheqësit të madhërishëm” për t`u bërë edhe Komandant edhe Komisar si vetë Ai, diktatori-mostër, Enver Hoxha.

E thënë, me këngën Golikut të Bënçës: “Historia seç të deshi, Komandat dhe Komisar”, = turp & marrëzi njëherësh. Në planin personal, besoj jo vetëm, hakmarrja-kërriçër@siajo.com, u rrezua në 2 procese, 6 vendime (6 me 0) në 3 shkallët e gjykatave, me ri-kthimin në funksionin e këshilltarit; gradën gjeneral dhe pagesat sipas ligjeve.

Së dyti, mbas shtatorit 2017, përveç mbesa e “bllokmenit-moderuar”, S. Pëllumbi, si dhe bashkëshortja e një sekseri-pa emër në PS, vështirë të gjeje/sh ndonjë vlerë, aq më pak kontribute të spikatura që të lidhej/t funsioni i Ministrit të Mbrojtjes, me CV-në e zonjës Olta Xhaçka!

Gjithësesi, nuk mundet ti mohohen Znj Xhaçka disa “kredite+”, si: “vullnetin për të mjekuar arrogancën-staliniste të paraardhëses”, si p.sh, një listë ushtarakësh, të larguar pa të drejtë, i’u dhanë pagesat sipas vendimeve të gjykatës; bile disa të tjerë, përtej “paragjykimeve biografike” u ri-kthyen në detyrat aktive në FA, përfshi rambo-n e Forcave Speciale në misionet luftarake të NATO, Kolonel Dritan Demiraj; ish-drejtorin e Inteligjencës Ushtarake, Kolonel Ylli Zylaj, etj. Por, nuk mundet dhe nuk do të heshtim dhe as so bejmë “sehir”, kur mbas shtatorit 2017, institucioni i Mbrojtjes ka bëra hapa të frikshëm mbrapa; kur kapacitetet operacionale kanë keqdegraduar, dhe kur siç do e ripërmendim, është përkeqësuar “me meritë” statusi i RSH në NATO.

Dhje kjo, jo vetëm për vijimin e uljes së shpenzimeve reale për mbrojtjen (rreth 1 %, pa konsideruar rrëmbimet (pa e pyetur fare MM) e buxhetit me VKM dhe procedura “sekret”, për spitalin e traumës, emergjencat civile; shpenzimet për helikopterë, blerjen e lëndëve lotsjellëse, kudragazëve, shpërblimin e personelit të MB, etj”; por edhe përkeqësimin e balancave të pushtetit. Kështu, pamvarësisht vendimit historik të GjK, MM as edhe informon për emërimet apo shkarkimet në funksionet kushtetuese Presidentin dhe Komandantin e Përgjithshëm të FA!

Po ashtu, përpjekjeve (në shpërdorim të detyrës) për “legjitimimin” e abuzimeve-korruptive nga para-ardhësja me objektet dhe burimet e mbrojtjes së FA (dhjetëra infrastruktura, qindra objekte 2 dhe mijëra m2 sipërfaqe, u janë dorovitur familjarëve dhe militantëve-sekserë të rilindjes); papërgjegjshmërisë-cinike me praktikat për: “Blerje uniforma ushtarake, ku fitues shpallet kompania me diferencë 1 milion € nga oferta më e ulët (!); blerje të GPS-ve dhe sencorëve të karburantit edhe për mjetet që janë jashtë përdorimit të FA (!!), etj; praktika këto, që përveçse “mbajnë erë …”, janë zhvilluar mes/mbas tërmeteve 2019! Pra, përkundër nevojave jetike që kanë qytetarët e dëmtuar si dhe kërkesave kritike që kanë FA për kapapacitete operacionale.

Për këtë keq-dështim, ministria e mbrojtjes Znj. Xhaçka, nuk mundet të fshihet me “gjethe fiku si fotot-lakuriq” dhe dhuratës-Gines (piktura-prapagandistike) të “udhëheqësit pa/me mjekër” për Sekretarin e Përgjitshëm të NATO-s (e pandodhur kurrë në 70 vjetë të Aleancës); as pas statuseve në FB: “5-6 refugjatë shpëtohen nga anija jonë në Egje”; as me privatizimin-politik të
infrastrukturave kombëtare (si baza ndihmuese e Kuçovës) e deklaruar zyrtarisht për NATO-n që në 2009-n (!); as me “akreditimin e kalendarit burokratik” të ministerialeve të NATO-s; dhe as duke u fshehur mbas termave teknike të marrëveshjeve, kur p.sh në fakt pothuaj e gjithë flota e helikoptereve, janë “në tokë”, jashtë aftësive operacionale (për mungesë karburanti, të shërbimeve kritike, stërvitjeve të pilotëve, etj); kur po ashtu disa qindra ushtarakë, shumica nga Forcat Speciale, profesionist elitarë, “flaken jashtë nga FA” dhe“në rresht” për t`u punësur roje në Ambasada; kompanitë private të sigurisë, ose “nga sytë këmbët” në Gjermani, Itali, etj.

Po ashtu, pa-aftësia për tu mëshiruar, e MM, Znj Xhaçka, nuk mund të “heroin-izohet as banalizohet” si e koleges, si-motrës-simbol të rilindases-deformuar, Znj. Spiropali, duke shkuar në zyrë, “në krye të detyrës” deri ditën e lindjes. Kjo qasje u kujton shqiparëve të sunduar nga “pushteti kriminal i bllokmenëve të vjetër”, histori makabre kur nënat dhe motrat e tyre, venin në kooperativë (ose ndërmarrje) “me barkun te goja”, deri ditën, ose lindnin në arë, si dhe nga dita tjetër e pas-lindjes, me djepin e femijës dhe “bellçikun” me vete, “kamikaze” për tu vetëflijuar (jo për Atdheun), por për pusht-etin e byroistëve të rrjedhur nga paranoja rrezikut të armqve të brendshëm, USA, social-iperialistët sovjetikë, NATO-s, ose të gjithë së bashku! Për të qarë qeshur njëherësh! Falini por mos i harroni, është mesazh i botës së qytetëruar!

Së treti, meriton përbuzjen më të thellë nëse përkushtimi shëmbullor, sakrificat sublime, përulësia fisnike ndaj detyrës dhe ndershmëria e spikatur e ushtarakëve, policisë, inteligjencës, emergjencave civile, shpërdorohen dhe hipotekohen si “bankë-votash e militantëve-ordinerë” në favor të një partie politike. Sigurisht, për mua, nuk kemi pse, si dhe nuk do të heshtim!
Thenë këtë, nënvzoj qartë dhe fortë se, kushdo qoftë që shkel ligjin, kodin e ushtarakut, nuk meriton dhe nuk ka për të patur kurrë avokati politike, por as si koleg/ushtarak, as si Gjeneral (r).

Por, nuk mund dhe nuk duhet të heshim, kur profesionisti nr. 1 në forcat detare, Kapiten i Rangut parë (Kolonel), Adnand AGASTRA, me 30 vjet në FDSH; i arsimuar në Kolegjin e Lartë të Detarisë në SHBA; eksperiencë në Komandën Detare të Napolit dhe atë Supreme të NATO-s, etj “shkarkohet pa-motivacion”, edhe pse “fiton përballjen për dhënien e masës disiplinore ndaj
Tij”; pasi sorollatet për 2 muaj, degdiset/emërohet në Qëndrën e Stervitjes Bazë, Bunavi, pra në 3 një detyrë që nuk ka asnjë lidhje fare me edukimin, eksperiencën dhe nevojat jetike që kanë forcat detare për personel të kualifikuar dhe me ekperiencë të dalluar në fushën e detit!

E gjithë kjo marrëzi, sigurisht është nënshkruar nga MM, por është projektuar vetëm “për interesa meskine” të delekuentë-ve të vegjël, në trup, shpirt dhe mendje. Përgjegjësia politike bie mbi Ministren e “kapur nga pa-aftësia, pa-përgjegshmeria, interesa sekserësh ose të 3-ja së bashku”, por ajo ligjore dhe në memorien e turpit do skaliten ata që e kanë inspiruar, e kanë gatuar dhe që fërkojnë duart, për këtë qasje të denjë për metodat e sigurimit kriminal të shtetit.

Jam i sigurtëse e drejta, as nuk do të harrohet, as nuk do të vonojë shumë! Kështu,për sa në rubrikën “së dyti”,përfshi dhe përtej rastit të detarit elitar të sipërpërmendur, i bëj thirrje publike Znj. Xhaçka, të dorëhiqet nga përgjegjësia shtetërore e Ministrit të Mbrojtjes.

Sa më shpejt më mirë për vendin, për Institucionin e Mbrojtjes, FA dhe vetë Znj. Xhaçka. Për më tepër e këshilloj, të mos bëj garë për titullin: “heroinë e partisë së rilindjes”, por mamanë e mirë! Mesazhi përmbledhës për këtë 7 vjet-qeverisje të pa-ligjshme (votuar nga parlamenti më i diskretituar i historisë 108 vjecare), të pa-përgjegjshme dhe cinike njëherësh; posaçërisht për këtë degradim të institucionit të Mbrojtjes (!!MM ka përgjegjësi ligjore të zhvillojë kapcitete dhe aftësi operacionale për sigurinë e qytetarëve!!) dhe për denigrimin e pozitës së RSH në NATO, mesazhi për gallataxhiun-Kryeministër dhe 2 ministret-kamikaze: “Paçi faqen e zezë”! Por, nuk ka kohë as të fërkojmë duart, as të lumturohemi për këtë keq-dështim të turpshëm.

Në të kundërt, përsëris fortë se, përtej dështimit të qeveris që po lemë pas, modernizimi i kapaciteteve dhe efiçencës së strukturave përgjegjëse për sigurinë e jetës dhe pronës qytetarëve, stabilitetit demokratik të shoqërisë, interesave kombëtare dhe ri-kthimi i dinjitetit të RSH në NATO, mbetet emergjencë kombëtare dhe prioritet nr 1 i plaftormës së esërqeverisjes-BASHA!

Ndërsa “ndoshta si konçidencë(!)”, po citoj Ambasadoren, Sh.S Znj Yuri KIM: “Prioriteti im i pare është ta ndihmoj Shqipërinë të bëhet aleate më e aftë e NATO-s dhe një bastion më i fortë sigurie”; atë çka, Sekretari i Shtetit POMPEO, dhe nga vetëm dje, mesazhin nga Konferenca e Sigurisë së Mynih-ut: “për një rajon në paqe me veten, në paqe me fqinjët, i qëndrueshëm, i begatë dhe
i integruar në familjen evropiane. Ky nuk është vizioni i Rusis”!

Kështu, kam besim, na duhet të jemi shpresëplotë se, edhe me mbështetjen e SHBA do ja dalim.

Gjeneral ® Piro AHMETAJ,
Këshilltar për Sigurinë Kombëtare në PD,
ish-Këshilltar i Mbrojtjes/Ushtarak për 2 President të Republikës;
Zv/SHASHPFA dhe Përfaqësues i RSH në Komandën e NATO-s

juri 1

Rama 1