Juristi i njohur: Nuk ka vend në Europë ku policia të marrë kompetencat e gjykatës

Juristi i njohur, Genc Gjokutaj duke folur për paketën anti-KÇK, u shpreh se nuk jemi në situatë emergjente.

I ftuar në Ora News, ai u shpreh se janë marrë persona të penalizuar dhe prona që janë sekuestruar më parë.

“Akti normativ ka fuqinë e ligjit, duhet të vijë në përputhje me kushtetutën. Duhet të plotësojë dy kushte që të dalë, në rastet e emergjencës. Del në kohë fatkeqësish natyrore, akti normative kur situata nuk pret kohëzgjatjen e daljes së ligjit. Në rastin konkret duhet që qeveria ti vlerësojë këto norma. Fjalën e fundit e ka gjykata kushtetuese, por duke qenë se nuk kemi një gjykatë kushtetuese për momentin.

Nuk kemi situatë emergjente deri tani. Janë marrë me persona të penalizuara dhe prona të sekuestruara. Krimi i organizuar ka synime, nuk është kap ça të kapësh”, u shpreh juristi.

Gjokutaj shtoi se është hetimi ai që e zëvendëson këtë akt normativ. Sipas tij nuk ka vend në Evropë ku policia merr kompetencat e gjykatës.

“Hetimi e zëvendëson aktin normativ. Nuk ka vend në Evropë ku policia të marrë kompetencat e gjykatës. Ministri i brendshëm bëhet superpolic. Nuk mundet që të anashkalohet kodi i procedurës penale. Gjykatat do ti rrëzojë këto, sepse është një ligj në kundërshtim me kushtetutën”, shtoi Gjokutaj.

Problem mungesa e gjykatës kushtetuese. Prokurori bën sekuestro, por kjo rrjedh nga një hetim i mirëfilltë. Ky rast është targetim, policia bën targetim.