Ambasadorja amerikane kritika Ramës që në takimin e parë, i kujton porosinë e Trump…

Rama e ka pritur me dorën e ngrohtë të shtrirë dhe një tjetër të palosur mbi dorën e ambasadores. Më tej buzëqeshja e shtirur e një servili të trembur dhe nga ana tjetër distanca e Ambasadores amerikane, Yuri Kim, seriozitet në fytyrën e saj dhe një ftohtësi prej një diplomateje karriere.

Ambasadorja amerikan e ka nisur me kritika takimin e parë me Ramën. Në një njoftim të shkurtër të ambasadës amerikane mbi takimin thuhet se “Yuri Kim pati mundësinë të përvijojë prioritetet e Shteteve të Bashkuara në Shqipëri: të ndihmojë Shqipërinë për tu bërë një aleate më e aftë në NATO dhe një bastion më i fortë sigurie.”

Kjo fjali është në të vërtetë thelbi i asaj që është bërë publike nga ambasada dhe është censurur nga zyra e shtypit në Kryeministri. Po përse Rama e censuroi këtë angazhim të ri të ambasadores amerikane?

Arsyeja ka të bëjë me thelbin e kritikave amerikane ndaj Ramës. Shqipëria është sot vendi që ka buxhetin më të vogël të një vendi në NATO. Presidenti Trump ka kërkuar që vendet anëtare të plotësojnë detyrimin ku 2% e buxhetit duhet ti kalojë Alenacës.

Rama ka bërë të kundërtën. Ai ka vendosur rekordin më të ulët nga të gjitha vendet anëtare për kontributin në NATO që arrin në më pak se 0.9%. Kjo du nuk i ka pëlyer amerikanëve.

Ambasadorja Kim e ka bërë të qartë edhe në seancat e konfirmimit në Senat se do të zbatojë porositë e Presidentit Trump për NATO-n dhe këtë e ka bërë që në takimin e parë me Ramën.

Pjesa tjetër e fjalisë mbi “një bastion më të fortë sigurie” ka të bëjë me gjuhën diplomatike amerikane për të shprehur shqetësimin mbi problematikat e sigurisë që ka sot Shqipëria, ku shndërrimi i vendit në një protektorat të krimit të organizuar sjell jo pak probleme për sigurinë jo vetëm në Shqipëri, por edhe në rajon.

Njoftimi i ambasadës:
Në vizitën e sotme prezantuese me Kryeministrin Rama, Ambasadorja e Shteteve të Bashkuara Yuri Kim pati mundësinë të përvijojë prioritetet e Shteteve të Bashkuara në Shqipëri: të ndihmojë Shqipërinë për tu bërë një aleate më e aftë në NATO dhe

një bastion më i fortë sigurie; mbështetje për zhvillimin demokratik dhe sigurimin e zbatimit të duhur të reformave në drejtësi; dhe rritjen e mundësive të biznesit për shqiptarët dhe amerikanët. Ajo falenderoi Kryeministrin për përpjekjet e jashtëzakonshme të Shqipërisë në çuarjen përpara të prioriteteve tona të përbashkëta.