Çollaku: Ambasadat tona janë kthyer në resorte turistike për familjarët e rilindasve, nuk i shërbejnë qytetarëve

Nga Kreshnik Çollaku

Nje investigim i emisionit Stop ka sjelle ne vemendje publike nje fakt skandaloz, qe deshmon problematiken e thelle te sherbimit diplomatik shqiptar me drejtues Edi Ramen. Sipas ketij investigimi asnje nga perfaqesite tona diplomatike, ambasada dhe konsullata qe kane detyrimin zyrtar te jene 24 ore non stop ne sherbim nuk pergjigjen ne kontaktet telefonike te dedikuara ne sherbim te qytetareve emigrante apo jo.

Ne Paris,Rome,Berlin,Athine dhe qendra te tjera ne Evrope perfaqesite e Republikes se Shqiperise jane te shurdheta per kerkesat apo nevojat e qytetareve shqiptare. Pervec nje shkelje e rende e detyrimeve te tyre funksionale si punonjes se shtetit shqiptar,kjo sjellje eshte deshmi e arrogances e shperfilljes ndaj qytetareve.

Kjo tipologji thuajse simetrike sjellje ne te gjitha perfaqesite nuk eshte thjesht nje mungese disipline rastesore,kjo qasje shperfillje ndaj atyre qe kane nevoje per ndihmen e shtetit frymezohet nga Tirana dhe kreu i qeverise, i cili, si minister i jashtem eshte pergjegjes kryesor per degradimi e sherbimit diplomatik.

Arroganca e Kryeministrit ndaj qytetareve te tij ne Shqiperi nuk ka si mos te shnderrohet ne model per te besuarit e tij ne ambasada ndaj qytetareve shqiptare neper Evrope.
Ky skandal eshte vetem nje pjese e kaosit te plote e shthurrjes qe po vuan trupa jone diplomatike.

Problemet jane dhe me te thella. Ambasadat tona pergjithesisht neper kryeqytetet evropiane jane kthyer ne resorte turizmit diplomatik te miqve e klienteve te kryeministrit e pushtetareve. Ka nje dyndje disproporcionale emerimesh ne keto ambasada me militante apo familjare pushtetaresh ,ndersa ambasada ne vende te tjera por qe nuk ofrojne “avantazhe turistike” mbeten pa perfaqesi e te pambuluara ne personel.

Kjo vale emerimesh nepotike dhe ne mungese te plote te kualifikimit diplomatik te diplomateve tone neper Evrope nuk ka si te mos reflektohet dhe ne nje produkt i skaduar i punes diplomatike duke shkaktuar perfaqesim te dobet ne disa raste dhe duke demtuar ne disa te tjera rolin e Shqiperise ne marredheniet me jashte.

Asnje korrigjim i pjesshem nuk e zgjidh dot me batakun ku ka rene sherbimi i jashtem i Republikes se Shqiperise pervecse nje ndryshim thelbesor i mentalitetit dhe modelit te qeverisjes dhe vullnetit te duhur politik per te rikthyer Shqiperine e rolin e saj neper bote ne standarte dinjiteti dhe profesionaliteti.