Vitamina që mund mund të zbusë ndikimet e dëmshme të ajrit të ndotur

Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, më shumë se 90 për qind e popullatës botërore jeton në rajonet në të cilat ndotja e ajrit i kapërcen kufijtë

Shkencëtarët një kohë të gjatë dyshojnë që PM 2.5 (grimca të imta në ajër) shkaktojnë ndryshime epigjenetike në qelizat tona të cilat mund të rrezikojnë shëndetin tonë.
Fotografitë e satelitit kanë treguar ku është ndotja më e madhe në Tokë.

Pikërisht nga kjo arsye, ekipi ndërkombëtar i shkencëtarëve në vitin 2017 ka bërë hulumtim klinik me qëllimin që të mësojnë se si efektet e ekspozimit ndaj përqendrimit të ajrit të ndotur nga PM 2.5 mund të jenë të zbutur me suplemente të vitaminës B, e cila përmban 2.5 mg thartirë folike, 50 mg vitaminë B6 dhe 1 mg vitaminë B12.

Rezultatet e hulumtimit kanë zbuluar që ekspozimi katërjavor me suplemente të vitaminës B kufizon efektin e PM 2.5 midis 28 dhe 78 për qind në dhjetë lokacione gjenetike.
Hulumtuesit kanë gjetur që reduktimi i ngjashëm pasqyrohet edhe në ADN mitokondrike, në pjesët e qelizave të cilat gjenerojnë energji.

Shkencëtarët megjithatë theksojnë që ky studim ka shumë kufizime, siç janë numri i vogël i të anketuarve, por edhe më pak informacione mbi madhësinë e vitaminës B e cila shkakton reaksionin, si edhe që janë të nevojshme hulumtime dhe studime më të hollësishme.

Rezultatet e këtij studimi janë trimëruese dhe ndoshta përmbajnë çelësin e zvogëlimit të dëmit së ajrit të ndotur.