Shfaqet në Kinë virusi vdekje-prurës, rrezikon të përhapë epidemi

Kina njoftoi të dielën se 17 persona të tjerë janë infektuar me virusin e ri të quajtur koronavirus, duke shtuar frikën për përhapje të mëtejshme, ndërsa qindra miliona njerëz udhëtojnë për të festuar Vitin e Ri kinez.

Tre pacientë janë të sëmurë rëndë, sipas një deklarate të lëshuar nga komisioni shëndetësor në qytetin Wuhan, ku janë regjistruar të 62 rastet me këtë virus në Kinë. Dy persona kanë vdekur si pasojë e prekjes nga virusi.

Dy raste janë raportuar në respektivisht në Tajlandë dhe Japoni, bëhej fjalë për persona që kishin vizituar qytetin Wuhan.

Zyrtarët në Wuhan kanë njoftuar raste të reja pothuajse çdo ditë që nga 11 janari dhe njoftimi më i fundit për 17 persona të infektuar është numri më e lartë i raportuar që nga atëherë.

Ndërkohë zyrtarët amerikanë të shëndetësisë janë tashmë të pranishëm në aeroportet e San Françiskos, Los Anxhelosit dhe Nju Jorkut. Ata kontrollojnë pasagjerët që vijnë nga qyteti Wuhan, në Kinën qendrore, ku ka shpërthyer një virozë pneumonie. Korrespondentja e Zërit të Amerikës, Michelle Quinn, bisedoi me pasagjerët që mbërrijnë në San Françisko.

Familjarët presin në mjediset e aeroportit ndërsa pasagjerët e ardhur me fluturimin nga qyteti kinez Wuhan po i nënshtrohen një kontrolli shëndetësor, për të parë nëse kanë simptoma gripale që mund të lidhen me virusin që ka alarmuar zyrtarët e shëndetësisë në mbarë botën.

Johnny Tang, punonjës i teknologjisë në Silicon Valley, po priste vizitën e prindërve të tij.
((JOHNNY TANG, PUNONJËS NË SEKTORIN E TEKNOLOGJISË))
“Ngaqë e kishim planifikuar për të ardhur, ata qëndruan brenda në shtëpi gjatë javës së fundit, për të shmangur çdo mundësi kontakti të rrezikshëm”, tregon Johnny për prindërit e tij.

Virusi mendohet të ketë filluar në Wuhan, një qytet në Kinën qendrore. Është pjesë e të njëjtës familje të viruseve koronare si SARS (sindroma e rëndë akute e rrugëve respiratore), që vrau gati 800 persona nëpër botë kur u përhap 17 vite më parë. Edhe SARS-i pati filluar nga Kina.

Shqetësimet e zyrtarëve të shëndetësisë shtohen nga fakti se shumë prej 1.4 miliardë kinezëve pritet të udhëtojnë jashtë vendit për pushimet e Vitit të Ri Hënor që fillon këtë javë. Deri më tani janë raportuar 45 raste në Wuhan.

Në Aeroportin Ndërkombëtar “John F. Kennedy”, të Nju Jorkut, një burrë që po udhëton se bashku me gruan dhe fëmijët thotë se ishte një proces i thjeshtë.
((PASAGJER I LINJËS WUHAN – NJU JORK))
“Shumë e thjeshtë dhe e lehtë. Shkruan për simptomat, jep të dhënat e tua dhe të masin temperaturën. Vetëm 15 minuta”, thotë ai.
Kontrollet po zhvillohen edhe në qytete të tjera të botës.
Njerëzit që kaluan kontrollin në San Françisko thonë se ishte një procedurë e lehtë.

((QI ZHOU, PROJEKTUESE GRAFIKASH))
“Të çojnë në një dhomë tjetër. Atje ka doktorë dhe paisje të ndryshme. Të masin temperaturën dhe kanë çdo gjë, si maskat e fytyrës, format me të dhënat ku mund të të kontaktojnë… Mendoj se janë të përgatitur mirë”, thotë Qi Zhou, projektuese grafikash.
Pasagjerëve iu bëhen disa pyetje në formular.

((SUNNY XING, STUDENTE))
“(Pyesin) …nëse ndjehesh e sëmurë, të dhënat personale, vendbanimin dhe gjëra të tilla…”, thotë studentja Sunny Xing.

((LI YING, SIPËRMARRËS))
“Është gjithnjë më mirë të ketë kontroll. Nga pika e nisjes nuk kontrollohemi”, thotë sipërmarrësi Li Ying.
Pas tre orësh pritjeje, Johnny Tang përqafon më në fund nënën e tij. Ajo thotë se kontrolli është i rëndësishëm.

((FEI GUO, BANORE NË WUHAN, KINË))
“Qeveria ka përgjegjësi për pasagjerët. Dhe pasagjerët kaë përgjegjësi për vendin dhe njerëzit që po vizitojnë”, thotë në gjuhën kineze Fei Guo.

Për shkak të privatësisë së pasagjerëve, zëdhënësi i Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve nuk pranoi të japë numrat e pasagjerëve nga qyteti Wuhan të piketuar në tre aeroportet amerikane si mbartës të mundshëm të virozës. Zyrtarëve të aeroportit u është thënë se kontrollet shëndetësore do të vazhdojnë për dy javë të tjera.