“Lideri global”: I gatshëm të zgjidh krizën mes Ukrainës dhe Rusisë

Ka marrë pozat e” liderit global” dhe flet si shpëtimtatri që mund të zgjidhë konfliktin mes Ukrainës deh Rusisë. Pikërisht atë konflikt që nuk e kanë zgjidhur dot as Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Europian, “lideri gobal” thotë se mund ta zgjidhë ai vetë.

Kryeministri Edi Rama në cilësinë edhe të kreut të Presidencës së OSBE u shpreh i gatshëm për të zgjidhur krizën në Ukrainë dhe zonat përreth. Gjatë një konferencë të përbashkët me Ministrin e Punëve të Jashtme, Vadym Prystaiko, Rama dhe se duhen ndërmarrë hapa nga kryesia e radhës e Shqipërisë në OSBE për të lehtësuar jetën e popullsisë në të dy anët e kufirit. “

Nuk është rastësi që vizita ime e parë është në Ukrainë. Ajo reflekton rëndësinë e madhe që u kushtoj përpjekjeve për të zgjidhur krizën në Ukrainë dhe përreth saj. Në këndvështrimin tim kjo mbetet sfida më e ngutshme për sigurinë dhe stabilitetin në Evropë sot.

Do bëjmë maksimumin për të siguruar respektimin dhe parimin e OSBE, do të inkurajojmë zbatimin e plotë të marrëveshjeve të Minskut duke mbështetur përpjekjet e grupit tripalësh. Ajo çfarë mbetet thelbësore është jeta e njerëzve dhe vështirësitë që të gjitha ata përballen me zonat e prekura nga konflikti.

Ne do të punojmë pareshtur për të garantuar ndalimin e të shtënave dhe një armëpushim i qëndrueshëm është jetik për jetën e njerëzve atje. Ky konflikt vazhdon të prodhojë viktima civilë, kjo është e papranueshme dhe duhet të ndalë.

Synimi ynë është të sigurojmë një armëpushim të plotë dhe të qëndrueshëm. Rifillimi i dialogut të nivelit të lartë dhe rezultatet e samitit të Normandisë janë hapa në drejtimin e duhur. Megjithatë mbetet shumë për tu bërë.

Ne ndajmë bindjen që kontributi që është dhënë nga gratë dhe burrat e përkushtuar të misionit të OSBE është unik dhe thelbësor për të ulur tensionet. Është e nevojshme për të forcuar më shumë me një buxhet solid”, tha Rama