Shtresa e mesme paguan më shumë taksa, PD kërkon që të mos taksojë as dijen dhe as…

Nga Jorida TABAKU

Politikat fiskale të kësaj qeverie dhe kryeministrit Rama kanë prekur që në vitin 2013 shtresën e mesme dhe grupin që quhet “blue collar”. Kjo fashë qytetarësh që përbëhet nga specialistë në fushën e programimit, specialistë të rinj në fushën e Taksave, Ligjeve apo konsulencës, të cilët kanë shpenzuar vite dhe orë të tëra për t’u zhvilluar në karrierën e tyre rezultojnë të paguajën 19% të vlerës totale të TAP.

Raporti i bazuar në të dhënat e Taksave dhe Tatimeve shprehet se nga 12.8 mld lekë të mbledhura nga TAP për vitin 2018 fasha e punonjësve që paguhet nga 40 mijë në 90 mijë lekë ka paguar 7,2 mld apo 56% të totalit.

Sistemi aktual i taksave në Shqipëri dënon punonjësit që kanë përgatitje dhe shpenzojnë para dhe energji për trajnimet e tyre. Fashat më të prekura nga paga progresive janë ato nga 40 mijë lekë pagë deri në 90 mijë lekë, pra dija dhe investimi në dije po taksohet nga qeveria më shumë se sa taksohet një biznes. Kjo pabarazi ka detyruar shumë individë që të gjejnë mekanizma të tjerë apo që të kursejnë më pak.

PD kërkon që të mos taksojë as dijen dhe as punonjësit që duan të kualifikohen dhe zhvillojnë talentet dhe aftësitë e tyre, te mos taksoje punen e ndershme. Ne besojmë se taksa progresive ka shkatërruar prosperitetin dhe mirëqënien e qytetarëve dhe mbi të gjitha shtresës së mesme të vendit. ne besojmë se taksat e ulëta do t’i japin mundësi aftësive dhe talenteve të shqiptarëve të zhvillohen.

Ndërsa çmimet rriten për çdo të mirë dhe shërbim, të ardhurat e shqiptarëve bien. Kriza e konsumit është gjithnjë e më e prekshme për çdo shqiptar ndërsa të ardhurat bien përditë e më shumë. E vetmja shpresë për të rigjallëruar punën, konsumin dhe mundësitë në jetë është rikthimi në taksën e shteshtë 9%, uljen e sigurimeve shoqërore 9% dhe barazi të mundësive për këdo.