Ballina Uncategorized EuroNews për tërmetin në Shqipëri: Kriminalitet, abuzime në ndërtim dhe ndërtesa të...

EuroNews për tërmetin në Shqipëri: Kriminalitet, abuzime në ndërtim dhe ndërtesa të ngritura pa asnjë kontroll

Kriminalitet, abuzime në ndërtim dhe ndërtesa të ngritura pa asnjë kontroll.

Tërmeti në Shqipëri ka nxjerrë në dukje një aspekt paradoksal.

Ndërsa llogariten dëmet, që janë të mëdha, del që strukturat e shembura janë ato të mëvonshmet, që nuk përmbushin kriteret antisizmike. Strukturat dhe shtëpitë e vjetra, të ndërtuara në vitet ’70 e ’80, kanë rezistuar.

Disa kanë dëme, por nuk janë në rrezik. Sipas asaj që thuhet nga njerëzit, ‘në kohën e komunizmit inspektimet ishin shumë më rigoroze krahasuar me kohën e demokracisë’.

Tani gjithçka ka ndryshuar.

Jorgaq Stasi, inxhinier civil, na shpjegon se Durrësi, dhe i gjithë bregu, është zonë tërmetesh, disa edhe shumë të dhunshëm.

Këtu ndërtesat nuk duhet të jenë mbi katër apo pesë kate.

Sipas asaj që thonë shumë shqiptarë, e rëndësishme është të kursesh e kush ka parà ndërton hotele, vila, shpesh pa leje e rregulla.

E ndërkohë numri i viktimave rritet, tashmë rreth 50, ndërsa vazhdojnë pa pushim kërkimet për të mbijetuar.

Sfida kryesore tani për qeverinë shqiptare është t’u gjejë çati mbi 2000 të pastrehëve. Pastaj të mendojë për rindërtimin. Duke e nisur nga rregulloret e sektorit të ndërtimit.

Exit mobile version