Ballina Sociale ANSA: Lëkundjet e tërmetit kanë ngritur tokën me rreth 10 cm afër...

ANSA: Lëkundjet e tërmetit kanë ngritur tokën me rreth 10 cm afër qytetit të Durrësit

Janë me dhjetra viktimat që la pas tërmeti 6.4 ballë që goditi Shqipërinë, por ajo që pasoi është edhe më e frikshme.

Sipas ANSA-s lëkundjet e tërmetit kanë ngritur tokën me rreth 10 centimetra afër qytetit të Durrësit.

Imazhet janë marrë nga radari tek satelitët Sentinel-1 të programit Evropian Kopernikus të Agenzia Spazia, Evropa (Esa) dhe Komisioni Evropian, analizuar nga sizmologët e Institutit Kombëtar të Gjeofizikës dhe Vullkanologjisë (Ingv).

Radari i hapjes sintetike (Sar) lejoi të matë deformimin e tokës, siç ndodhi për tërmetet e vitit 2009 në L’Aquila, 2012 në Emilia Romagna dhe 2013 në Lunigiana.

Deformimi i territorit shqiptar të pësuar nga tërmeti, u mat nga platforma në internet Geohazard-tep, e zhvilluar nga ESA, duke përdorur një palë imazhe radar të marra nga satelitët Sentinel-1 nga i njëjti vend, para dhe pas tërmetit.

Exit mobile version