Fitore historike e të Djathës italiane në Umbria, pas 49 vitesh e majta humbet bastionin

Drejtuesi i Lidhjes së Veriut, Matteo Salvini drejtoi qendrën e djathtë të opozitës në një fitore historike në rajonin italian të Umbria, treguan rezultatet të hënën, duke ngritur pyetjen se edhe sa kohë mund të mbijetojë qeveria kombëtare në Romë.

Partitë në koalicionin qeverisës, Lëvizja 5-Yje dhe Partia Demokratike e qendrës së majtë (PD) qëndruan së bashku në një koalicion të përbashkët për herë të parë në zgjedhjet në Umbrian, por u shtypën nga një Salvin i ringjallur.

Kandidati i qendrës së djathtë për guvernator në rajonin e vogël qendror fitoi 57.5% të votave kundër vetëm 37.6% për aleancën ën qeveri 5-Yje / PD . Kjo është hera e parë në gjysmë shekulli që blloku i mbështetur nga e majta e qendrës humbet kontrollin nëi Umbria.

“Rezultatet që kemi parë në Umbria, ne po i shohim në të gjithë vendin. Kjo nuk është një qeveri që përfaqëson popullin italian, “tha Salvini për Radio 24.

Çfarë paralajmëroi Financial Times

Në vitin 2008 Virginio Caparvi bëri atë që dukej një zgjedhje e çuditshme për një 26-vjeçar nga Umbria, duke menduar për një të ardhme në politikë. Ai u bashkua me Lidhjen Veriore.

Por Lidhja tani e ka humbur etiketën “veriore”, Matteo Salvini, udhëheqësi i saj, dhe Caparvi, tani anëtar i parlamentit për partinë dhe koordinatori i saj rajonal në Umbria, është në prag të një fitoreje historike.

Në zgjedhjet rajonale të së dielës një koalicion i djathtë i drejtuar nga Donatella Tesei, një senatore e Lidhjes, mund ti jape fund kontrollit të Umbria nga e majta për herë të parë që nga vitet 1970.

Nëse Lidhja shfaqet triumfuese, rezultati do të “çudisë” ata që shpresuan për zhdukjen e Lidhjes nga pushteti.
“E majta i ka zhgënjyer njerëzit këtu,” tha Caparvi, në një hotel në Perugia, ku ai mori pjesë në një takim me rreth 40 vetë, në vitin 2008.

Edhe pse Salvini i dha fund koalicionit kombëtar të partisë së tij me Lëvizjen Pesë Yje, që u bashkua me PD, shifrat tregojnë se Lidhja mbetet partia më popullore e Italisë.

Nëse zgjedhjet do të zhvilloheshin tani, një koalicion i Lidhjes dhe aleatët e vegjël, Vëllezërit post-fashistë të Italisë dhe Forza Italia e Silvio Berluskoni, mund të merrnin pothuajse 50 përqind të votave të vendit.

Këtë vit sekretari rajonal i partisë Umbrian dhe zyrtarë të tjerë të lartë u arrestuan pas një hetimi për korrupsion në një spital në Perugia. Skandali shkaktoi dëme të mëdha në reputacionin e PD, e cila tashmë kishte filluar të humbiste kontrollin e këshillave të rëndësishëm vendorë.

Arnaldo Chiasso, një administrator 60-vjeçar i sektorit publik që jeton jashtë Orvieto, beson se skandali ka shkatërruar tashmë besimin në aftësinë e PD për të zgjidhur problemet e një rajoni që lufton me papunësinë e lartë dhe rritjen e ulët ekonomike të Italisë.

“Unë mendoj se këtë herë Lidhja do të fitojë,” tha Chiasso.
PD vendosi se nuk do të paraqiste kandidatin e vet për zgjedhjet në Umbria, por lajmëroi se do të mbështeste një “kandidat qytetar” të pavarur, biznesmenin lokal Vincenzo Bianconi, së bashku me Pesë Yjet.

Është hera e parë që partitë, dikur armike të betuara, kanë mbështetur një kandidat të përbashkët në zgjedhjet rajonale italiane. Do të thotë që rezultati në Umbria do të jetë një shenjë e popullaritetit të qeverisë së tyre të koalicionit dy-mujor në të gjithë Italinë.

Statistikat e qeverisë tregojnë se shtetasit jo—italianë, përbëjnë rreth 10 përqind të popullsisë së Umbria. Chiasso beson se votuesit e Umbria do të motivohen më shumë nga frika për imigrimin sesa nga zemërimi ndaj PD.

“Nuk është racizëm të shqetësohesh për imigrimin,” thotë ai.
“Ekonomia duhet të jetë e qëndrueshme për italianët. Këtu shumë njerëz nuk kanë punë dhe mendojnë se njerëzit që vijnë nga jashtë po i marrin vendet. Kjo është ajo që ka krijuar një situatë të favorshme për Salvinin e fitoren e tij të mundshme.”

Nga Financial Times