Ballina Politikë Deklarata e fortë e kryeministrit holandez: Pushtet në Shqipëri i kontrollon një...

Deklarata e fortë e kryeministrit holandez: Pushtet në Shqipëri i kontrollon një dorë!

Aspiratat e BE-së për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë duhet të presin. Drejtuesit e BE mesnatën e kaluar në një debat të tensionuar biseduan për dy vendet, por në fund nuk ishin në gjendje të arrinin marrëveshje edhe për një deklaratë të paqartë duke ofruar inkurajim dhe duke shtyrë një vendim zyrtar.

Presidenti francez Emmanuel Macron kundërshtoi me forcë duke ecur përpara në bisedimet e anëtarësimit dhe përfundimisht mbizotëroi ndaj liderëve të tjerë, përfshirë Presidentin e Këshillit Evropian Donald Tusk dhe Kancelaren gjermane Angela Merkel, të cilët ishin në favor.

Kryeministri holandez, Mark Rutte mbështeti një kompromis të mundshëm që do të lejonte që bisedimet të fillonin me Maqedoninë e Veriut ndërsa detyronin Shqipërinë të priste, por në fund udhëheqësit gjithashtu nuk mund të bien dakord për ndarjen e ofertave nga të dy vendet.

Pas takimit maratonë dhe diskutimeve të gjata deri në orët e para të mëngjesit të sotëm, ai tha: “Udhëheqësit kishin pasur “diskutime të gjata” për reformat lidhur me procesin e pranimit, konkretisht për sundimin e ligjit dhe ndarjen e pushteteve, “çështje ku kemi edhe shqetësime me Shqipërinë”, më shumë se sa fillimi i bisedimeve”.

Rutte është i pari nga liderët e BE-së që deklaron se Shqipëria ka probleme me ndarjen e pushteteve.

Exit mobile version