Testi që parashikon vdekjen brenda 10 vitesh me saktësi të frikshme

Shkencëtarët kanë zhvilluar një test gjaku që mund të parashikojë predispozitat për vdekje në 10 vitet e ardhshme.

Një ekip shkencëtarësh në Gjermani zbuluan 14 tregues në gjak që duket se ndikojnë në rrezikun për vdekje, pasi analizuan të dhënat e 44 mijë njerëzve.

Këta tregues lidhen me gjithçka, që nga imuniteti deri tek kontrolli i glukozës, kolesterolit dhe inflamacioni.
Pas kryerjes së një testi të këtyre treguesve, rezultoi që ato ishin 83% të saktë në parashikimin nëse dikush do të vdiste në 2-16 vitet e ardhshme.

Shkencëtarët shpresojnë që rezultatet e këtij studimi mund të çojnë në zhvillimin e një testi gjaku që një ditë mund të përdoret si udhëzues për trajtimin e pacientëve.

Ekspertët e kanë cilësuar këtë studim si “hap nxitës”, megjithatë theksojnë që duhet të kryhen më shumë studime derisa ky test të mund të përdoret në “jetën reale”.