Ndërkombëtarët janë për zgjedhje të parakohshme parlamentare dhe lokale njëkohësisht

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, la të kuptohej në ‘Çim Peka Live’ në Syri Tv se, faktori ndërkombëtar shikon si rrugën e mundshme për të zgjidhur krizën politike në vend, mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare dhe vendore në të njëjtën datë.

‘Unë nuk mund të kërkoj që çdo kush të ngrihet në nivelin e interesit publik, por nuk mund ti detyroj ti përmbahen këtij standardi. Shumica e deputetëve tanë i dorëzuan mandatet, dhe duke diskutuar çdo hap të mëtjshëm që mori më pas Edi Rama.

-Ju jeni anëtar i Partive Popullore. Si ka mundësi që pas kësaj situate Partitë Popullore nuk bënë një deklaratë për zgjedhjet moniste, as për blerjen e votave me krim dhe mafie etj. Nuk keni marrë një deklaratë në favorin tuaj.

Basha: CDU nuk është anëtër i Partive Popullore?

E para e punës padiskutim që hapi është ekstrem.

Nuk prisja përshëndetje nga askujt.

Në një vend normal të NATO-s ka një vend për opozitën. Hapësira shkoi në minus. Shpjegimi i këtij realiteti u bë edhe më i lehtë pas vendimit që mori opozita. Dhe që nuk ishte vendim personal që të prisnim kohën tonë. Ne zgjodhëm rrugën e duhur,  dhe pjesë e kësaj rruge ishte edhe shpjegimi i kësaj rruge. Në këtë kuadër nuk do nënvlerësonin as CDU-në.

As qëndrimin e Autoriteve Lokale të Këshillit të Evropës. Ne jemi në rrugën e duhur për të bindur komunitetin ndërkombëtar, jemi në një pikë kthese, i gjith faktori euroatlantin e konsideron këtë gjendje jo thjesht të papranueshme, por vlerëson se zgjedhjet e parakohshme bashkë me ato lokale janë e vetmja rrugë për të zgjidhur krizën”.

Basha: Askush nuk i ka njohur votimet e Ramës, ndërkombëtarët pranë opozitës

Basha i ftuar ka folur edhe faktorin ndërkombëtar, të cilin e cilësoi si më afër se kurrë me shqetësimet e opozitës.

‘Në gjykimin tuaj ndërkombëtarët zgjodhën stabilitetin para demokracisë, njohën votimet…

Askush nuk i ka njohur këto zgjedhje, as do ti njohë.

Për SHBA sigurisht që kjo është një çështje e brendshme e insitucioneve shqiptare dhe do presin Gjykatën Kushtetutese.

Padyshim stabiliteti është në interes strategjik të të SHBA dhe kjo dihet si për Ballkanin dhe gjithë Evropën.

E reja qëndron dikur tjetër. Në faktin që para dhe pas 30 qersghoir kemi një realitet tjetër për faktorin ndërkombëtar. Që nuk është më misioni i OSBE që moniton zgjedhjet por i autoriteteve lokale të Europës. Kush i tërhoqi? Këto janë sinjale të qarta politike.

E shikoni raportin e një zonjë që nuk është as afër opozitës. Raporti i plotë nuk ka si të jetë më i mirë, do jetë edhe më zi.

Dhe kjo lidhet me pasigurinë juridike, në dhunim të Kushtetutës. Dhunimi i Kodit Zgjedhor që i mohoi opozitës për të pasur numërues. Krijimi i mekanizmave false për garën. Përgjigjen më të fuqishme e dhanë shqiptarët. Pjesa tjetër dërrmuese e refuzoi. Ky ishte refuzim i regjimit. Kjo është e vërteta”, tha Basha. /Syri.net