Ballina Bota & Rajoni Jep dorëheqjen kryeministri italian Giuseppe Conte

Jep dorëheqjen kryeministri italian Giuseppe Conte

ROME, ITALY - AUGUST 02: Italian Premier Giuseppe Conte holds a meeting with journalists during the meeting with The President of the European Commission Ursula von der Leyen at Palazzo Chigi, on August 2, 2019 in Rome, Italy. (Photo by Simona Granati - Corbis/Getty Images)

Kryeministri italian, Giuseppe Conte deklaroi dorëheqjen të martën, në një fjalim gjatë të cilit denoncoi ashpër Ministrin e tij të Brendshëm, Matteo Salvini duke e akuzuar se kishte fundosur koalicionin qeverisës dhe kishte vënë në rrezik ekonominë për përfitime personale dhe politike.

Kryeministri Conte, duke folur para parlamentit të thirrur nga pushimet e verës për një votëbesim të qeverisë së formuar më pak se një vit më parë, e akuzoi kryetarin e partisë Lega, Salvini se donte të përfitonte nga rritja e popullaritetit të tij.

“(Salvini) ka treguar se po ndjek interesat e tij dhe ato të partisë së tij”, tha zoti Conte në sallën e mbushur plot të Senatit, ndërsa zoti Salvini ishte i ulur pranë tij, me një fytyrë të ngurtë. “Vendimet e tij paraqesin rreziqe serioze për këtë vend “.

Ai i përshkroi veprimet e zotit Salvini si “papërgjegjshmëri serioze institucionale, duke treguar mbi të gjitha mungesë respekti ndaj parlamentit dhe përgjegjëse për futjen e vendit në një spirale pasigurie politike dhe paqëndrueshmëria financiare “.

Zoti Conte, i cili nuk i përket asnjë prej dy partive të koalicionit, do ta dorëzojnë dorëheqjen e tij më vonë gjatë ditës, duke i hapur rrugën kreut të shtetit që të fillojë konsultimet zyrtare me partitë për të parë nëse mund të formohet një koalicion i ri.

Në rast të kundërt, Presidenti Sergio Mattarella do të shpërndante Parlamentin.
Zoti Salvini herë pas here tundte kokën, rrotullonte sytë me tallje, ose u tundte kokën senatorëve të Legës, ndërsa kryeministri shpalosi kritikat e ashpra ndaj veprimeve të Salvinit gjatë dy javëve të fundit.

Zoti Salvini, i cili u ul pranë senatorëve të partisë së tij për të dhënë përgjigjen, hodhi poshtë komentet e zotit Conte, duke thënë se partitë e tjera kishin frikë të shkonin në zgjedhje dhe të humbnin postet e tyre.

Ai tha se qëllimi i tij politik ishte të sfidonte rregullat fiskale të Bashkimit Evropian, të cilat ai i ka fajësuar për varfërimin e vendit. Roma duhet të shpenzojë të paktën 50 miliardë për të stimuluar ekonominë e dobët kronike, shtoi ai.

“Unë nuk kam frikë,” tha zoti Salvini. Në anën tjetër të zotit Conte ishte ulur Luigi Di Maio, kreu i Partnerit tashmë të padëshiruar të koalicionit tani, Lëvizja 5 Yje, të cilën zoti Salvini e kishte e quajtur si obstruksioniste nga Salvini gjatë 12 ditëve të kaluara, pasi ai doli nga aleanca.

Zoti Salvini ka kërkuar zgjedhje të parakohëshme, 3-1 / 2 vjet përpara ciklit normal, i bindur se popullariteti i tij në rritje do t’i sigurojë postin e kryeministrit dhe se lëvizja 5 yjet do të kalojë në opozitë.

Exit mobile version