Gazeta gjermane: Protestat e opozitës shqiptare, reagim popullor kundër pushtetarëve të korruptuar, paralajmërimi për BE

Gazeta gjermane “Der Tagesspiegel” në një artikull të saj veçon protestat e opozitës shqiptare si shprehje e reagimit popullor kundër pushtetarëve abuzivë e të korruptuar.

Duke i përshkruar si revolta në hapësirën “mes Tiranës e Moskës”, Harald Schumman apelon që elitat në Europën Perëndimore të kapërcejnë paditurinë arrogante dhe të bashkohen me ata që ngrihen kundër abuzimit me pushtetin.

Në artikullin me titull “Demokracia në Europën lindore është më e mirë se sa mendohet”, renditen protestat qytetare në vendet ish komuniste si Rumania, Çekia, Serbia, madje edhe Rusia ku pushteti është sfiduar realisht nga fuqia e popullit në rrugë. Në Hungari një demagog autoritar qeveris zgjedhësit e tij me parulla raciste kundër refugjatëve fiktivë.

Rumania ka një qeveri që mbron zyrtarët e saj të korruptuar nga ndëshkimi. Kryeministri çek ka kanalizuar në mënyrë të paligjshme fondet e BE-së në kompanitë e tij dhe nuk ka kontroll mbi biznesin e tij. Në Poloni, janë në pushtet nacionalistët të cilët nuk tolerojnë një gjyqësor të pavarur dhe nuk respektojnë kushtetutën.

“Miliona qytetarë e dinë mirë –dhe i sjellin Evropës këtë vit një rrjedhë të shumëpritur të lajmeve të mira”, shkruan Schumman, duke sjellë në vëmendje Sllovakinë, ku pas vrasjes mafioze të gazetarit investigativ Jan Kuciak vitin e kaluar, sllovakët zgjodhën Zuzana Caputova, aktiviste kundër korrupsionit në presidencë, e cila kundërshton hapur sulmet anti-liberale të Viktor Orban në Hungarinë fqinje.

Në qershor, çekët treguan se nuk e tolerojnë Andreij Babish, kreun e qeverisë, të akuzuar për subvencionim të paligjshëm.

Në javën e kaluar, rumunët ndoqën shembullin e Republikës Ceke që përballet me dhjetëra mijëra njerëz kundër qeverisë së injektuar nga qeveria.

Në Serbi, aktivistët kundër regjimit të autokratit Aleksandër Vuçiç janë rritur në popullaritet për më shumë se një vit.

Çdo muaj në Shqipëri, dhjetra mijëra qytetarë ngrihen kundër kryeministrit të tyre duke e akuzuar për vjedhje të zgjedhjeve.

Në Ukrainë, qytetarët votuan presidentin e komedianit Vladimir Selenskyj – jo sepse ai është kompetent, por sepse ai qëndron të paktën për një fillim të ri kundër aparatit të qeverisur oligarkisht.

Në Rusi, mbi 50,000 rusë marshuan kundër presidentit të tyre këtë fundjavë duke kërkuar zgjedhje të ndershme dhe të lira. E teksa analizon vullnetin qytetarpër të protestuar , duke e konsideruar këtë si një lajm I mir për rajonin , gazeta shkruan se Demokracia është një proces për të cilin duhet të luftosh gjatë gjithë kohës. Kjo ndodh si në perëndim ashtu dhe në lindje.