Fundi i Marrёveshjes së Çarmatimit, SHBA nis testimin e raketave

SHBA rreth dy javё pas daljes nga Marrёveshja e Çarmatimit, INF me Rusinё kanё vёnё nё provё raketat me rreze tё mesme veprimi. Prova i shёrben zhvillimit tё “kapaciteteve” tё ardhshme, deklaroi Pentagoni.

SHBA komunikuan provёn e parё tё njё rakete me bazё nё tokё qё pas daljes nga Marrёveshja Bёrthamore, INF. Raketa nё Kaliforni pas fluturimit prej 500 km e ka goditur destinacionin e duhur, vuri nё dukje Ministria e Mbrojtjes.

Sipas kёtyre njoftimeve raketa u lёshua nga ishulli San-Nicolas para brigjeve tё Kalifornisё. Prova e raketёs sipas normave tё Marrёveshjes INF ishte e ndaluar.

Pentagoni deklaroi, se kjo ka qenё njё “raketё e konfiguruar nё mёnyrё konvencionale. Megjithatё raketat e parashikuara pёr koka shpёrthyese konvencionale mund tё konceptohen nё mёnyrё tё tillё qё tё aktivizojnё edhe koka shpёrthyese atomike.

Raketa e ka goditur “saktёsisht” nё shenjё objektivin e saj, njoftoi Pentagoni. Tё dhёnat dhe pёrvoja nga kjo provё do tё pёrdoren tani pёr zhvillimin nё tё ardhmen tё “raketave me rreze tё mesme veprimi”.

Mё 2 gusht SHBA dolёn nga Marrёveshja INF me argumentimin, se Rusia prej vitesh e shkel kёtё marrёveshje pёr ҁarmatimin bёrthamor. Rusia i hedh poshtё kёto akuza tё ngritura nga Europa dhe akuzon SHBA-nё, se po shkel marrёveshjen.

Menjёherё pas daljes nga kjo marrёveshje ministri i Mbrojtjes i SHBA-sё, Mark Esper deklaroi zhvillimin e shpejtё tё sistemeve tё raketave tё SHBA-sё.

Marrёveshja INF u nёnshkrua nё vitin 1987 mes SHBA-sё dhe Bashkimit Sovjetik dhe parashikonte heqjen dorё prej raketave me bazё tokёsore dhe kokave shpёrthyese me njё rreze veprimi mes 500 dhe 5500 kilometrash, qё mund tё mbajnё koka shpёrthyese atomike. Fundi i kёsaj marrёveshjeje ngjalli frikёraz pёr njё garё tё re globale armatimi.