Për të parën herë në 100 vjet histori, asnjë tiranas autokton në Këshillin Bashkiak

????????????????????????????????????

Arben TAFAJ

Tirana si kryeqytet feston sivjet 100 vjetorin e themelimit. Ky pervjetor i rendesishem institucional perkon me disa risi:
1. Ne keshillin bashkiak te Tiranes per here te pare nuk ka asnje perfaqesues autokton te Tiranes historike.

2. Betimin ne krye te bashkise te nje kryetari qe nuk ka lindur ne Tirane e qe vjen ne kete post jo permes zgjedhjesh.
3. Keshilli bashkiak per here te pare nuk ka opozite, por vetem puthadore te kryetarit.

4. Per here te pare ne krye te keshillit bashkiak vendoset nje drejtues klerikal (protestant), udheheqes shpirteror i kryetarit te bashkise dhe alibia morale e tij.

5. Pas 100 vitesh, Tirana eshte sot ne beteje per jete a vdekje per te mbrojtur gjurmet e fundit te identitetit te saj – te shkaterruar sistematikisht. Fati i qytetit te pare te shqiptareve eshte pas 100 vitesh me ne udhekryq se kurre ndonjehere.

Kriza e vlerave, lufta per shfarosjen e identitetit, permbysja e cdo perfaqesimi komunitar, kontrolli totalitar dhe vendosja e sundimit te Njeshit Politik mbi jeten e 800 mije banorve jane mjaftueshem shkaqe per te gjykuar me sy kritik krejt kete shekull ekzitence te Tiranes kryeqytet dhe te sjelljes se banoreve te saj.
Mos valle ne tironsit duhet me cdo kusht te besojme proverbin “bej mire se gjen keq”….?