“Oxford Analytica”: Rama po përkeqëson situatën në Shqipëri, të ndërhyjnë ndërkombëtarët…

Ndërkombëtarët të ndërmjetësojnë në kapërcimin e krizës politike mes pozitës dhe opozitës.

Sugjerimi është dhënë nga “Oxford Analytica”, që ka analizuar situatën politike në Shqipëri, ndërsa shkruan Meta dhe Rama janë armiq politikë, dhe deri më tani Rama duket se po përkeqëson situatën.

“Presidenti ka ndërhyrë duke u përpjekur t’i japë fund polarizimit të mprehtë politik por Kryeministri mendon ndryshe.

Kryeministri Edi Rama tha të hënën se do të kërkojë një votim parlamentar më 13 qershor për të shkarkuar presidentin Ilir Meta.

Ai po i përgjigjej vendimit të presidentit më 8 qershor për të anuluar zgjedhjet lokale të planifikuara për 30 qershor, me arsyen se zgjedhjet mbahen pa pjesëmarrje opozitare (Partia Demokratike i ka bojkotuar ato duke pretenduar se socialistët në pushtet fituan në mënyrë të parregullt zgjedhjet parlamentare të 2017).

Të njëjtën ditë, mbështetësit e opozitës mbajtën një demonstratë tjetër duke bërë thirrje që Rama të japë dorëheqjen dhe te behen zgjedhje të reja parlamentare.

Meta bëri thirrje për bisedime qeveri-opozite për të zgjidhur dallimet e tyre.

Kushtetuta thotë se, presidenti mund të shkarkohet vetëm për shkeljen e kushtetutës pas një vendimi të Gjykatës Kushtetuese; aktualisht gjykata është në pyetje.

Situata e vështirë në politikën shqiptare është një pengesë e madhe për sigurimin e një vendimi nga BE për të nisur negociatat e pranimit.

Meta dhe Rama janë armiq politikë, dhe deri më tani Rama duket se po përkeqëson situatën; duhet ndërmjetësim ndërkombëtar për të qetësuar situatën”, shkruan Oxford Analytica.

Analiza origjinale

Only foreign mediation will calm Albanian politics

Monday, June 10, 2019

The president has intervened trying to end sharp political polarisation but the premier will not listen to him

Prime Minister Edi Rama said today he would seek a parliamentary vote on June 13 to dismiss President Ilir Meta. He was responding to the president’s decision on June 8 to call off local elections scheduled for June 30, saying elections held ëithout opposition participation (the Democratic Party is boycotting them, alleging the ruling Socialists ëon the 2017 parliamentary elections improperly), would stop Albania’s EU membership bid.

The same day, opposition supporters held another demonstration calling for Rama to resign and for fresh parliamentary elections. Meta called for government-opposition talks to resolve their differences. The constitution says the president can only be dismissed for violating the constitution after a Constitutional Court decision; the court is currently inquorate.

Our judgement

The parlous state of Albanian politics is a major obstacle in the way of securing a decision from the EU to launch açession negotiations, with violence on the streets and the conduct of public life some way away from European normality.

Meta and Rama are political foes, and so far Rama seems to be exacerbating the situation; it will take international mediation to calm things down.