Holanda i ka dyert e mbyllura për Ramën, përgjigjja zyrtare e ministrit të Jashtëm

Qeveria Holandeze e ka bërë publike vendimin e saj në lidhje me hapjen e negociatave me Shqipërinë që ka për kryeministër Edi Ramën.

Ministri i Jashtëm Stef Blok është shprehur sot në Dhomën e Ulët të parlamentit holandez se qeveria ku ai bën pjesë  nuk është e interesuar për të hapur negociatat me Shqipërinë.

Por Blok mendon ndryshe për Maqedoninë e Veriut.

Sipas tij, negociatat me Maqedoninën e Veriut duhet të hapen.

‘Qeveria nuk është e interesuar në negociatat e pranimit midis Bashkimit Europian dhe Shqipërisë.

Për Maqedoninë Veriore ajo e lë derën hapur’. Këtë gjë e bëri të qartë ministri i Punëve të Jashtme, Stef Blok.

‘Shqipëria ka akoma një rrugë të gjatë për të bërë,’ tha Blok. Por ai u shpreh më pozitiv për Maqedoninë e Veriut.

Sipas tij, atje janë ndërmarrë hapa të mirë.

‘Qeveria nuk është e interesuar në negociatat e pranimit midis Bashkimit Europian dhe Shqipërisë. Për Maqedoninë Veriore ajo e lë derën hapur’. Këtë gjë e bëri të qartë ministri i Punëve të Jashtme, Stef Blok.

‘Shqipëria ka akoma një rrugë të gjatë për të bërë,’ tha Blok. Por ai u shpreh më pozitiv për Maqedoninë e Veriut.

Sipas tij, atje janë ndërmarrë hapa të mirë.

Deputetët kërkuan të mësonin qartësisht qëndrimin e Holandës për nisjen e negociatave dhe ministri ishte i prerë.

‘Por ata nuk janë ende atje.’ Ka ende diçka për t’u bërë në fushën e sundimit të ligjit dhe luftës kundër korrupsionit.

Komisioni Evropian thotë se BE-ja duhet të fillojë bisedimet e pranimit me këto vende.

Sipas komisionerit të Zgjerimit, Johannes Hahn reformat që janë zbatuar këtu duhet të shpërblehen.

Deputetët donin të dëgjonin një ‘Po’ apo ‘Jo’ nga ministri në lidhje me vendimin për zgjerimin me këto dy vende.

‘Angazhimi nuk është i qartë,’ tha Pieter Omtzigt (CDA).

Blok mendonte se ishte mjaft i qartë. Sipas tij, asnjë vendim nuk mund të merret në BE nëse të gjitha shtetet anëtare marrin një pozicion të paracaktuar paraprakisht.

‘Pastaj në bilanc nuk ndodh asgjë.’

Dhoma është e ndarë për zgjerimin. D66, PvdA dhe GroenLinks duan që BE të fillojë bisedimet e pranimit me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë.

PS dhe PVV janë kundër. CDA beson se Shqipëria nuk është e gatshme.

Partia është më pozitive për Maqedoninë Veriore, por ende nuk ka marrë një qëndrim përfundimtar për këtë.

VVD nuk ka folur akoma.