Shiu, qetësuesi më i fuqishëm natyror për depresionin dhe ankthin

Koha me shi mbase ju duket depresonuese dhe shumica e njerëzve e lidhin me ndjenjat melankolike dhe pikëllimin, mirëpo ekspertët konstatojnë që kjo është vetëm iluzion. Në të vërtetë, personat të cilët vuajnë nga depresioni dhe ankthi dëshmojnë që u përshtatet koha me shi, sepse atëherë nuk arrijnë në pikën kur përjetojnë sulme depresioni dhe ankthi.

Njësoj është edhe me personat të cilët janë impulsivë dhe nevrikë. Personat e tillë shpesh thonë që e duan shiun dhe shkaku është që kisha i qetëson dhe i relakson. Nëse mendoni pak më mirë, kjo është vërtet plotësisht e logjikshme.

Shiu ka mostër të parashikueshme, prandaj tingulli i shiut jashtë çon deri aty ku truri ynë e kupton si zhurmë qetësuese dhe të këndshme. Pikërisht për këtë shkak ekzistojnë aq shumë video dhe shënime tingullore për qetësim dhe meditim të cilat përmbajnë tingullin e shiut.

Derisa bie shi, njerëzit nuk kanë dëshirë të dalin jashtë, prandaj në hapësirë të mbyllur bëjnë atë që duan në së shumti.

Tingulli i shiut qetëson andaj me të është më lehtë të lexohet libri, të mësohet apo të relaksohet në dush të ngrohtë. Veç kësaj, edhe vetë aroma e shiut shumicën e njerëzve e lidh me meditime pozitive dhe ndjenja për të kaluarën.

Aroma e tillë intensive dhe këndshme të cilën ajri e merr ju kthen në kohën kur keni qenë në ambient të ngrohtë dhe të sigurt.

Shkencëtarët theksojnë që bashkë me ndryshimet hormonale është i rëndësishëm edhe tingulli i shiut. Kur tingulli është i qetë apo paksa i fortë dhe i harmonizuar siç është rënia e shiut, truri e kupton si sinjal qetësues.

Veç kësaj, kjo shushurimë do të “mbulojë” disa tinguj më pak të këndshëm të cilët do të na kishin shqetësuar dhe zgjuar, si për shembull zhurma e automobilit apo thërritja e njerëzve të cilët ecin rrugës.