Brukseli nis zyrarisht hetimet për Ramën për dy afera korruptive

Brukseli zyrtar ka nisur zyrtarisht hetimet për dy ng aferat korruptive të Ramës ku konstatohet shkelje të ligjeve europiane dhe të marrëeshjes së asocim-stabilizmit.

Duket se skandali me aeroportin e Vlorës (Pa tender dhe me procedura të dyshimta) dhe kompaninë “Air Albania” të trumbetuara me të madhe nga kryeministri Edi Rama, do të bëhet objekt i një hetimi ndërkombëtarë. Këtë fakt e ka pohuar vetë komisioneri për Zgjerimit, Johannes Hahn i cili konfirmon se Komisioni Europian ka dijeni mbi shqetësimet dhe shkeljet e mundshme të MSA nga qeveria në rastin e aeroportit të Vlorës dhe kompanisë “Air Albania”.

Këtë deklaratë Hahn e ka bërë në kuadër të përgjigjes zyrtare që ai i kthyer eurodeputetit Paul Rübig në emër të KE dhe Përfaqësueses së Lartë për Politikën e Jashtësme e të Sigurisë të BE, Federica Mogherini, të cilës i ishin dërguar më 13 shkurt të këtij viti, pyetjet me shkrim për këtë aferë.

“Bazuar në shumë raportime mediatike në Shqipëri kanë ndodhur shkelje ligjore në fushën e prokurimeve dhe konkurrencës lidhur me krijimin e linjës ajrore “Air Albania” si dhe me ndërtimin e aeroportit të Vlorës.

Ato tregojnë se në këto dy raste përcaktimet e Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit janë shkelur; po ashtu ato bien në kundërshtim me normat e Organizatës Botërore të Tregtisë (ËTO). Më tej, sipas raportimeve mbi këto raste, organet mbikëqyrëse në Shqipëri nuk e kanë përmbushur rolin e tyre”, i shkruan Rübig komisionierit Hahn dhe më pas i shtron disa pyetje.

Akuzat për klientelizëm dhe korrupsion për ngritjen e aeroportit Vlorës janë bërë fillimisht nga opozita dhe një pjesë e medias shqiptare, por ato janë trajtuar edhe nga media europiane, si “Die Presse” e “Der Standard”.

Dy muaj më parë, në janar 2019, edhe erodeputeti holandez Omtzigt, i drejtoi disa pyetje me shkrim ministrit të Jashtëm Stefan Blok lidhur me parregullsitë, shkeljet e korrupsionin e dyshuar në këto dy projekte. Në përgjigjen e tij në ministri Blok, i referohej një hetimi të thelluar që po ndërrmeret nga Komisioni Europian.

Së fundmi Hahn theksoi se Komisioni i kushton shumë rëndësi këtij aspekti dhe se në muajt në vijim është planifikuar një kontroll e verifikim i plotë e i përgjithshëm i këtyre e rasteve problematike, me tenderat e konkurrencën në Shqipëri.
Letra dhe pyetjet e eurodeputetit Paul Rübig, drejtuar përfaqësueses së Lartë për Politikën e Jashtësme e të Sigurisë të BE, Federica Mogherini

PARLAMENTI EUROPIAN
Pyetje parlamentare bazuar në nenin 130 të Rregullores. Drejtuar: Përfaqësueses së Lartë për Politikën e Jashtësme e të Sigurisë të BE znj. Federica Mogherini/Komisioni Europian Nga: Dr. Paul Ruebig, deputet i Parlamentit Europian

Lënda: shkelje ligjore në fushën e prokurimeve dhe konkurrencës nga Qeveria e Shqipërisë

Teksti: Bazuar në shumë raportime mediatike në Shqipëri kanë ndodhur shkelje ligjore në fushën e prokurimeve dhe konkurrencës lidhur me krijimin e linjës ajrore “Air Albania” si dhe me ndërtimin e aeroportit të Vlorës.

Ato tregojnë se në këto dy raste përcaktimet e Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit janë shkelur; po ashtu ato bien në kundërshtim me normat e Organizatës Botërore të Tregtisë (ËTO). Më tej, sipas raportimeve mbi këto raste, organet mbikëqyrëse në Shqipëri nuk e kanë përmbushur rolin e tyre.

Në lidhje me sa më lart ju drejtojmë këto pyetje:
– A përputhen vlerësimet ligjore të këtyre raportimeve mediatike mbi shkelje ligjore në fushën e prokurimeve dhe konkurrencës nga Qeveria e Shqipërisë me opinionin ligjor të Komisionit Europian?

– Në rast se po: cilat janë veprimet konkrete të Komisionit Europian në dy rastet e lartpërmendura si dhe në përgjithësi në të ardhmen në mënyrë që në Shqipëri të zbatohen rregullat e prokurimit e të konkurrencës dhe kështu të respektohen detyrimet që rrjedhin nga Marreveshja e Stabilizim Asociimit si dhe normat e Organizatës Botërore të Tregtisë?
Dr. Paul Rubig