SHBA mbyll zyrtarisht konsullatën në Jeruzalem

Shtetet e Bashkuara e mbyllën të hënën zyrtarisht konsullatën në Jeruzalem, duke e ulur nivelin e misionit kryesor diplomatik për palestinezët, me hapjen e Ambasadës amerikane në Izrael.
Për dekada me radhë, konsullata në të vërtetë ka funskionuar si ambasadë për palestinezët.
Tani, aktiviteti i konsullatës do të realizohet nga një njësi e veçantë diplomatike për palestinezët, nën drejtimin e ambasadës.
Ky ndryshim simbolik ja kalon autoritetin kanaleve diplomatike të Shteteve të Bashkuara me Bregun Perëdnimor dhe Gazën, ambasadorit David Friedman, mbështetës për sigurimin e fondeve për krjimin e vendbanimeve hebraike në Bregun Perëndimor dhe një kritik i ashpër i udhëheqjes paletineze.
Njoftimi për mbylljen e konsullatës u bë të hënën në mëngjes nga Departamenti i Shtetit në Jerusalem, dhe po të hënën filloi nga aktiviteti njësia e re.
Kur lajmi për zhvendosjen e konsullatës u njoftua për herë të parë nga Sekretari i Shtetit Mike Pompeo në tetor, ai shkaktoi zemërim tek paleztinezët, duke nxitur dyshimet e tyre se SHBA po njihnim me këtë veprim kontrollin e Izraelit në territoret e Jeruzalemit lindor dhe të Bregut Perëndimor, ku palestinezët duan të kenë shtetin e tyre të ardhshëm.
Vitin e kaluar Shtetet e Bashkuara njohën Jeruzalemin si kryeqytet të Izraelit dhe e zhvendosën ambasadën e tyre atje, me një veprim që përmbysi politikën amerikane për njërën prej çështjeve më të vështira në konfliktin mes izralitëve dhe palestinëzëve.
Si përgjigje, palestinezët i ndërprenë lidhjet me adminsitartën amerikane. Si reagim SHBA i prenë ndihmat humanitare prej qindra miliona dollarësh ndaj palestinezëve.