Ballina Shëndetesi Shenjat që tregojnë intolerancë nga gluteni

Shenjat që tregojnë intolerancë nga gluteni

Vlerësohet se pothuajse 40% e popullsisë botërore është intolerante ndaj glutenit. Nëse e keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme, kjo mund të nënkuptojë që edhe ju i takoni këtij grupi.
Më shumë se 55 sëmundje lidhen me glutenin, proteinën që gjendet në grurë, thekër dhe elb.
Vlerësohet se në 99% të personave që kanë intolerancë ndaj glutenit apo sëmundje celiake ky çrregullim nuk diagnostikohet.
Në vijim sjellim shenjat që tregojnë se ju pengon gluteni:
• Çrregullime të tretjes, si gazrat, fryrja, diarreja dhe madje edhe kapsllëku (më të theksuara tek fëmijët pas konsumimit të glutenit);
• Keratoza pilaris (e njohur edhe si “lëkura e pulës”) në duar;
• Lodhja apo rraskapitja pas konsumimit të ushqimit që përmban gluten;
• Diagnoza e sëmundjeve autoimune, si tiroiditi Hashimoto, artriti reumatoid, lupusi, psoriaza, koliti ulcerativ, skeloderma ose skleroza e shumëfishtë;
• Simptomat neurologjike si marramendja ose ndjenja që nuk keni ekuilibër;
• Çekuilibri hormonal;
• Kokëdhimbjet e migrenës;
• Diagnoza e sindromës së lodhjes kronike ose fibromiaglisë;
• Inflamacionet, ënjtja ose dhembja në nyja (gishta, gjunjë, ije);
• Problemet me disponim, si ankthi, depresioni dhe luhatjet në disponim.

Exit mobile version