“Reporterët pa Kufij”: Në Shqipëri gazetarët konsiderohen armiq nga Kryeministri

Reporterët pa kufij, organizata që merret me të drejtat e medias në botë ka deklaruar se, ‘urrejtja ndaj gazetarisë kërcënon demokracitë’.
Denigrimi i funksionit gazetaresk, i shoqëruar nga abuzimi verbal, bëhet një retorikë e zakonshme për shumë krerë shtetesh në Evropë, por të zgjedhur në mënyrë demokratike, të cilët as nuk hezitojnë për të përcaktuar në mënyrë eksplicite shtypin si një kundërshtar.
‘Është konfirmuar erozioni i ngadaltë i modelit evropian’, njofton shoqata ‘Reporterët pa Kufij’.
Katër vende evropiane janë në mesin e pesë degradime të forta në botë në rangun vjetor: gradën 65, Malta ra 18 vende; Republika Çeke, në vendin e 34-të, humbi 11; Serbia, në vendin e 76-të, humbi 10 dhe Sllovakia, 27, humbi gjithashtu 10 vende.
Dhuna verbale e udhëheqësve politikë të këtyre vendeve kundër shtypit ka marrë përmasa të pabesueshme.
Në Republikën Çeke, Presidenti Millosh Zeman mbajti një konferencë shtypi në tetor 2017 duke mbajtur një kallashnikov të rremë me mbishkrimin ‘për gazetarët’.
Në Sllovaki, vendi ku gazetari Jan Kuciak u vra në shkurt 2018, kryeministri Robert Fico fyente gazetarët, duke i quajtur ata ‘prostituta të pista anti-sllovake’ ose ‘hiena të thjeshta idiote’.

Duke i akuzuar ata për ‘tradhti’ ose si ‘spiunë të huaj’, presidenti Aleksandar Vuçiç në krye të Serbisë, vendi renditet i 76 në renditjen e RSF, kërkon për të frikësuar gazetarët që bëjnë punën e tyre, duke u mbështetur në mediat pro-qeveritare.
Para hapjes zyrtare të fushatës për zgjedhjet lokale serbe Gazetarja serbe Tamara Skrozza është shënjestruar nga thirrjet e urrejtjes të orkestruar nga televizioni privat, madje duke e quajtur atë në ajër si një ‘armik i shtetit’.
Në Shqipëri e 75-në renditjen e RSF, kryeministri Edi Rama, thekson paaftësinë e tyre apo dëmin sipas tij.
Në vjeshtën e 2017, ai i ka quajtur gazetarët ‘injorantë’, ‘të helmët’, ‘sharlatanë’ dhe madje edhe ‘armiq publikë’.
Në Kroaci, gazetarët janë gjithashtu viktima të sulmeve verbale të dhunshme dhe klasa politike nuk i mbron ato.
Edhe në vendet e Evropës Perëndimore, retorika luftarake e udhëheqësve politikë është e rrezikshme për gazetari.
Në Austri, i 11-të në renditjen e RSF, televizioni publik ORF akuzohet nga lideri i partisë populiste FPO për përhapjen e gënjeshtrave.
Në Spanjë, 31 në renditjen e RSF, pas referendumit të 1 tetorit 2017 në Katalonja, fjalimi agresiv i autoriteteve katalane ndaj gazetarëve që nuk mbështesnin pavarësinë duke kontribuar në përforcimin e rrjeteve sociale.
Shtimi i urrejtjes kundër gazetarëve është një nga kërcënimet më të këqija për demokraci, paralajmëron Christophe Deloire, Sekretari i Përgjithshëm i RSF.