Vajrat bimore ulin kolesterolin, por jo rreziqet kardiovaskulare

Zëvendësimi i yndyrës shtazore me vajrat bimore ul nivelin e kolesterolit, por nuk redukton vdekshmërinë, kryesisht atë kardiovaskulare, sipas një studimi të publikuar nga ”British Medical Journal” (BMJ).
Prej shumë vitesh, dietologët rekomandonin privilegjimin e vajrave bimore duke u bazuar në vëzhgimet që tregonin se ato ulnin nivelin e kolesterolit dhe se ishin të mira për zemrën.
Por, kjo hipotezë është vënë në pikëpyetje nga revista mjekësore ”British Medical Journal” e cila ka publikuar punimet e një ekipi amerikan.
Ky ekip ka vazhduar një studim të vjetër mbi këtë çështje të zhvilluar në Minesota (SHBA) në vitet 1968-1973 por ku shumica e rezultateve nuk ishin bërë ende publike.
Duke krahasuar 10 000 persona, ku gjysma kishin marrë ushqime që kishin yndyrna shtazore dhe gjysma tjetër vajëra bimorë të pasur në acide linoleik (omega 6), studiuesit amerikanë vunë re një rënie të nivelit të kolesterolit në masën 13 për qind, por jo një reduktim të sëmundjeve kardiovaskulare dhe as të vdekshmërisë.
Madje ata vunë re gjithashtu se më i lartë është konsumi i vajrave bimore aq më shumë niveli i kolesterolit binte, por nga ana tjetër aq më shumë vdekshmëria rritej (22 për qind sa herë që kolesteroli binte me 30 mg).
Në pritje të rezultateve të tjera më të sakta, Jeremy Pearson i ”British Heart Foundation” këshillon pasjen e një diete të ekuilibruar të pasur me fruta, perime dhe llojet e drithërave për të pasur një zemër të mirë dhe të shëndetshme.