Thirrja e studiueses amerikane: Krimi pas ligjit për shembjen e Teatrit, ta kundërshtojmë

Një studuese amerikane ka denoncuar me tone të forta ligjin e Ramës për shembjen e Teatrit duke deklaruar prerët se pas atij ligji qëndron krimi. Studiuesja dr.Lory Amy ka bërë thirrje për reagim dhe kundërshtim të ligjit, ndërsa deklarata e saj pati jehonë edhe në Zërin e Amerikës.
Reagimi në VOA
“Rrëzimi i Teatrit, ngjarja më e madhe korruptive“. Studiuesja e njohur amerikane mbi trashëgimitë kulturore, dr. Lori Amy, foli dje me shqetësim për miratimin në parlament të ligjit, që parashikon rrëzimin e Teatrit Kombëtar dhe ndërtime të tjera në atë zonë.
“Kjo konferencë mbi korrupsionin në drejtësi dhe përfshirjen e qytetarëve kundër tij është jashtëzakonisht e rëndësishme” – tha ajo. Më tej Lory Ami u shpreh se:
Por në të njëjtën kohë, që po mbahet konferenca antikorrupsion në parlament po miratohet një ligj, që dihet mirë se bie ndesh dhe dhunon Kushtetutën. Ai ligj i heq këshillit bashkiak të drejtën të marrë vendime për qendrën e qytetit.
Natyra kriminale e këtij ligji është e tillë, që ne duhet ta ngremë sërish si çështje dhe ta kundërshtojmë. Duhet demaskuar kriminaliteti, që qëndron pas këtij ligji. Ne nuk kemi pse diskutojmë, nëse duhet një teatër i ri, sepse këtu nuk është çështja për një teatër të ri.
Çështja është ky partneritet jo transparent publik-privat, ku ne e dimë mirë se prapa tij fshihet korrupsioni. Pyetja ime në këtë dhomë është se çfarë duhet bërë për këtë? Ne po flasim këtu për masat anti-korrupsion, ndërkohë që në njëjtin çast po ndodh ngjarja më e madhe e korrupsionit në vend, ndaj duhet të merremi me të.