Rama provokon shqiptarët, firmos prishjen e Teatrit për 6 kullat e tij personale

Rama provokon shqiptarët duke firmosur ligjin për prishjen e Teatrit dhe ngritjen e 6 kullave personale të tij. Qeveria ka miratuar ligjin e jashtëzakonshëm për prishjen e Teatrit Kombëtar. Projekt-ligji i propozuar nga Mirela Kumbaro dhe i mbështetur nga Edi Rama dhe Erion Veliaj është bërë publik në faqen e kryeministrisë.
Duke shmangur procedurat ligjore ekzistuese për menaxhimin e pronës publike si dhe ligjin ekzistues të partneritetit publik-privat, qeveria shqiptare ka miratuar projektligjin e jashtëzakonshëm për t’i dhënë kompanisë Fusha sh.p.k pa garë tokën e Teatrit Kombëtar.
Prona publike në Shqipëri i nënshtrohet procedurave ekzistuese ligjore në rastet e privatizimit apo ‘partneritetit publik privat’, procedura që imponojnë së paku nevojën e një gare mes subjekteve të ndryshme të interesuara. Por jo në rastin e Teatrit Kombëtar.
Qeveria ka vendosur të anashkalojë ligjet ekzistuese të vendit për të propozuar një projektligj të jashtëzakonshëm, një praktikë që ngre pikëpyetje shtesë për klientelizëm dhe parapërcaktim të fituesit jashtë procesit normal ligjor.
Projekti i qeverisë për të shembur Teatrin Kombëtar për llogari të një kompanie private, e cila ka në plan të ndërtojë një bllok pallatesh, ka hasur kundërshtitë e forta të komunitetit të artistëve, të cilët argumentojnë se projekti i të ashtuquajturit “Teatër Kombëtar” që shoqëron pallatet shumëkatëshe nuk është një teatër funksional në shërbim të teatrit, por një sajesë për të justifikuar përvetësimin e një sipërfaqeje prej mijëra metrash katrore tokë publike.