FMN e bindur: Në Tiranë po pastrohen paratë e krimit me lejet e ndërtimit

DAVOS/SWITZERLAND, 25JAN13 - Christine Lagarde, Managing Director, International Monetary Fund (IMF), Washington DC; World Economic Forum Foundation Board Member reflects during the session 'Women in Economic Decision-making' at the Annual Meeting 2013 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 25, 2013.Copyright by World Economic Forumswiss-image.ch/Photo Michael Wuertenberg

Një reagim mjaft të fortë ka bërë prestigjiozja franceze, “Liberation” sipas të cilës tashmë edhe FMN është e bindur se bumi i ndërtimeve në Tiranë po bëhet për pastrimin e parave të krimit dhe të drogës.
Shkrimi
E zhdukur nga malet dhe duart e fshatarëve, ari i gjelbër nga tani do të riinvestohet në aktivitete të tjera. Nëse faqja e kanabisit përpiqet të kthehet në Shqipëri, kapituj të tjerë tashmë janë të hapura. Në Holandë, në Mbretërinë e Bashkuar ose në Francë, të gjithë politikanët janë të shqetësuar për zgjerimin dhe format e reja të veprimeve të trafikantëve shqiptarë. Sipas një raporti të fundit nga Europol, Shqipëria është tashmë pjesë në rrugën e drogave të forta dhe është bërë një qendër për trafikimin e heroinës dhe kokainës në pjesën tjetër të Evropës. Një deklaratë e konfirmuar nga lajmi, i cili stigmatizon konfiskimet rekorde të kokainës dhe vrasjet kurioze të shqiptarëve në Amerikën e Jugut.
Larg nga të qenit vetëm një çështje e policisë, trafiku i drogës peshon mbi shoqërinë në tërësi.

Rritja ekonomike e PBB-së tregon më shumë se 3%, por është larg përfitimit të shumicës së shqiptarëve. Shumë denoncojnë hyrjen e parave nga droga në ekonominë reale.
Në Tiranë, kantieret e ndërtimit janë duke u rritur dhe hotelet luksoze po shfaqen në këtë vend, i cili megjithatë mbetet një nga më të varfërit në Evropë. “Ne kemi për të strehuar më shumë se 20,000 banorë të rinj në qytet në një vit”, u përgjigj kryetari i bashkisë së Tiranës. Por edhe FMN-ja nuk është i bindur nga këto partneritete publike-private, duhet shumë transparencë, dhe dyshime mbeten në lidhje me origjinën e financimit të bumit të strehimit të kryeqytetit. Rastet e korrupsionit, dhe lidhjet me skandalet e krimit të organizuar dhe dështimet e tjera të “luftës pamëshirshme kundër drogës” Edi Rama nuk e ka penguar Komisionin të ftojë shtetet anëtare për të hapur negociatat e anëtarësimit në Bashkimin Evropian. Por a do të jetë e mjaftueshme procesi i integrimit, ky “shërim” i shpresuar nga Kryeministri, për të vrarë korrupsionin dhe krimin e organizuar? Tani për tani, faktet duken larg përmbushjes së pritjeve të Brukselit …