Frikë nga Irani, princi i Arabisë Saudite takohet me lobin izraelit

Si pjesë e turit të tij në Shtetet e Bashkuara, princi i Arabisë Saudite, Mohammed bin Salman, mbajti takime në Nju Jork me di rabinë: presidentin e Unionit të Reformimit të Juadizmit, Richard Jacobs, dhe kreun e Sinangogës Judaike të Konservatorëve, Stephen Ëernicke. Frika nga Irani, e ka shtyrë Arabinë Saudite të kërkojë aleancë me Izraelin. “Takimi nxorri në pah lidhjen e përbashkët ndërmjet të gjithë njerëzve, vecanërisht njerëzve fetarë, duke theksuar vecanërisht rëndësinë e tolerancës, bashkëjetesës dhe punës së përbashkët në interes të një të ardhme më të mirë të racës njerëzore”, deklaroi ambasada e Arabisë Saudite në Shtetet e Bashkuara.
Ky nuk është rasti i parëkur zyrtarë të lartë të Arabisë Saudite hyjnë në negociata me rabinët, por këtë radhë, pranci saudit kishte një argument shumë të fortë: kërcënimi iranian. Ndryshe nga paraardhësit e tij, princi Mohammed bin Salman, luan me kartat e hapura në tavolinë dhe nuk e fsheh aspak dëshirën për të pasur një aleancë të fortrë me Izraelin. Në një intervistë për “The Atlantic”, ai ka deklaruar se populli çifut kanë të drejtën të kenë shtetin e tyre.
Aleanca me Izraelin, që mbështet fuqishëm administratën anti-irianine të presidentit Trump, dikstohet kryesisht nga realpolitika. Pas dobësimit të vendeve arabe nga Pranvera Arabe dhe pas modernizimit ushtarak dhe ekonomik të Izraelit, që tashmë posedon edhe armë bërthamore, Tel Avivi është kthyer në të vetmen forcë të aftë për të shtypur Teheranin. Irani, sipas strategëve sauditë, është kërcënimi kryesor ndaj ekzistencës së mbretërisë sunite. Kur flitet për kërcënimin iranian, sauditët nuk kanë ndërmend vetëm programin bërthamor, por edhe mbështetjen e luftrave kundër aleatëve të Arabisë Saudite si Lebanoni, Jemeni, Siria e Bahreini.
Takimi i princit saudit me liderët e diasporës cifute në Shtetet e Bashkuara, duke mbështetur edhe vazhdimin e ndërtimit të vendbanimeve izraelite si dhe një sërë momentesh të tjera anti-palestineze, është iniciativa e parë dhe më e rëndësishme e vetë princit në këtë kuadër. Ai ka ndërmend të mbledhë një aleancë të fortë nati-iraniane të përbërë nga vende të afta dhe të gatshme për ta shtypur Iranin. Ka disa vende të gatshme për t’iu bashkuar kësaj aleance dhe Izraeli është një prej tyre.