Trump ndalon transgjinorët në ushtri, po në Shqipëri a ka një axhendë tjetër amerikane?

US President Donald Trump waits for a dinner with Latin American and US leaders at the Palace Hotel during the 72nd session of the United Nations General Assembly September 18, 2017 in New York City. / AFP PHOTO / Brendan SmialowskiBRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images

Presidenti Donald Trump ka nxjerrë një urdhër që ndalon shumicën e transgjinorëve që të shërbejnë në ushtri, me përjashtim të “rrethanave të kufizuara”.
Në një deklaratë të premten në mbrëmje nga Shtëpia e Bardhë thuhet se sekretarët e mbrojtjes dhe sigurimit “kanë arritur në përfundimin se aderimi ose mbajtja e individëve me një histori ose diagnozë të disforisë gjinore – ata që mund të kërkojnë trajtim të konsiderueshëm mjekësor, paraqesin rrezik të konsiderueshëm për efektivitetin ushtarak”.
Presidenti premtoi vitin e kaluar të bllokonte transgjinorët të shërbenin në ushtri, një lëvizje që përmbyste politikën e presidentit Barak Obama për pranimin e tyre.
Lëvizja e presidentit Trump megjithatë është bllokuar nga disa sfida ligjore, dhe Pentagoni filloi të lejonte rekrutët transgjinorë që të regjistroheshin në ushtri në janar.
“Disforia gjinore”, e njohur dikur si çrregullim i identitetit gjinor, përcaktohet nga ndjenjat e forta dhe të qëndrueshme të identifikimit me gjininë e kundërt, gjë që rezulton në shqetësime apo dëme të konsiderueshme.
Ndërsa ky është qëndrimi i prerë i Presidentit amerikan, pyetja që shtrohet është a ka në Shqipëri një axhendë tjetër amerikane në lidhje me dhënien e leksioneve trans nëpër shkolla që nisi pak ditë më parë nga transi i Bashkisë së Tiranës?