Përfitimet shëndetësore që sjell konsumimi i peshkut te fëmijët

Fëmijët që hanë peshk një herë në javë ose më shumë, flenë më mirë dhe kanë performancë më të mirë në testet e inteligjencës, se fëmijët që nuk hanë fare peshk ose më pak se një herë në jave, sipas një studimi të publikuar muajin e kaluar në revistën shkencore Raporte Shkencore. Studimet kanë treguar një lidhje midis omega-3s – acidet yndyrore esenciale të gjetura në shumë lloje të peshqve, duke përfshirë salmonin, sardelet dhe ton dhe një zhvillimi mendor të përmirësuar si edhe gjumë më të mirë. Për studimin e ri, më shumë se 500 fëmijë kinezë midis moshave 9 dhe 11 u përgjigjën se sa shpesh kishin peshk në muajin e kaluar, me opsione që varionin nga “kurrë” në “të paktën një herë në javë”. Në moshën 12-vjeçare, fëmijët përfunduan një test IQ që shënoi aftësitë e tyre verbale dhe joverbale. Fëmijët të cilët thanë se hanë peshk çdo javë arritën 4.8 pikë më shumë në testet e IQ se ata që thanë se “rrallë” ose “kurrë”. Prindërit gjithashtu iu janë përgjigjur pyetjeve rreth cilësisë së gjumit. Fëmijët që thanë se hanë më shumë peshk kishin më pak shqetësime gjatë gjumit.
Studiuesit rekomandojnë shtimin gradual të peshkut në dietën e një fëmije.Për sa kohë që peshku nuk ka kocka dhe konsumohet lehtë, fëmijët mund të fillojnë të hanë atë rreth moshës 2 -vjeçare.